vrijdag 23 september 2022

Werk je om te leven of leef je om te werken?

Dit is een vraag die ik me jaren geleden al afvroeg. En dat is ook de reden dat ik altijd heb geprobeerd om t met minder geld te doen dan dat er binnen kwam en ook elke keer te kijken hoe ik met minder toe zou kunnen. Die beetjes minder stopte ik in onze hypotheek of ik zocht andere investeringen zodat het rendement zou maken. Dat heeft ons enorm veel rust gegeven. En een boel vrijheid. Momenteel doe ik een middag vrijwilligerswerk en er niets naast. Ik begin een beetje te twijfelen of ik toch niet iets wil gaan zoeken voor een dag of wellicht 2. Ik vind het lastig omdat ik weet dat er hier veel meer geld doorgeen gaat zodra ik ga werken. We hebben het er echt niet veel minder op gekregen sinds ik thuis ben maar wel veel meer rust. Als ik nu dan ook lees dat men meer mensen aan t fulltime werken wil zien te krijgen doet dat mijn hoofd schudden, want werken we om te leven of leven we om te werken. De enige bonus die mij over de streep zou kunnen trekken is dat ik de uren die ik nu extra zou pakken zou mogen aftrekken van de uren die ik nog tot aan mijn pensioen moet. (Of in ieder geval dan een gedeelte daarvan) Dat je als het ware vooruit kunt werken in de jaren dat je mog jong bent. In alle andere gevallen zou ik zeggen denk goed na wat het met je leven doet. Helemaal als je kids hebt of ouders die je ook als mantelzorger nodig zijn. Het blijft nl niet bij de 40 uur. Vaak is t ook een dag extra reistijd. Heb je nu een dag in de week waarin je allerlei zaken kan regelen en zelf kan doen, moet je het straks wellicht uitbesteden of alles in een weekend proppen wat weer ten koste gaat van je 'eigen tijd'. Tijd waarin je voor jezelf leeft en kan genieten. Vergeet niet te leven......

3 opmerkingen:

Meer door minder zei

Waarom zou je een beetje geld willen binnen harken en een stuk rust en vrijheid hiervoor willen offeren als je het niet echt nodig heb.

Anoniem zei

Ik wil max 20 uur werken in 4 dagen. Iets met lijf in protest,mantelzorg, kleuter, man met onregelmatige diensten.
En tot ik het vind.. ben ik huisvrouw.

Mevrouw Niekje zei

Ik ben een jaar geleden 5 uur minder gaan werken. In de knip merk ik het eigenlijk niet, er waren wat salarisverhogingen waardoor ik nog evenveel verdien als met een voltijdbaan. De vrije tijd die ik erdoor krijg is aan het eind van de dag. Ik stop een uur eerder, 1500 ipv 16 uur en dat voelt als een vrije middag, iedere dag weer! Zoals zoveel parttimers zeggen zeg ik nu ook: "Dat had ik veel eerder moeten doen!"