Sale Solden 2023Sale Solden 2023

donderdag 19 januari 2023

Met een warme hand geven

Met een warme hand geven betekent dat je alvast wat weggeeft wat je anders zou doen bij overlijden. Zo besloten mijn ouders het afgelopen jaar om de kleinkinderen een mooi bedrag te schenken alvast voor t rijbewijs. Ik heb t geld dan ook met die omschrijving overgemaakt. Ze zijn zich ervan bewust dat ze dit wellicht met de oudste nog mee mogen maken, maar met de jongste niet en dat vonden ze een goede reden om ze allebei het geld dan nu alvast te schenken dan hebben ze t allebei op t moment dat ze willen gaan lessen. Superlief vind ik het en ook mooi dat de beide kinderen hun dankbaarheid zo konden laten blijken. Mijn ouders worden een dagje ouder en veel dingen worden al voor de laatste keer gedaan wetende dat ze niet t eeuwige leven hebben. Om hen heen verhuizen de eerste leftijdsgenoten naar een seniorenwoning. Ze redden zich nog met zijn beiden en mijn moeder helpt ook heel veel andere mensen. Dat kan zijn met een boodschapje, een warme maaltijd, een middag op visite gaan en daarnaast doet ze veel vrijwillerswerk. Mijn vader heeft na de ziekenhuisopnames al een behoorlijk stap terug moeten doen en doe je het meeste plezier met lekker in zijn stoel laten zitten. Puzzelboekje erbij of de tv aan en verder niet storen. Zelf begin ik ook na te denken over wil ik al wat meer geld richting de kids gaan sparen of eerst zelf nog verder voor onszelf. We hebben geen studiefondsen oid voor de kinderen gespaard. Wel heb ik ook jaren getrouw geld dat ik uitspaarde door niet alles nieuw maar bv 2e hands te kopen op hun spaarrekening geboekt. Dit heeft al met al al wel een mooi bedrag opgeleverd. De laatste tijd kopen we steeds minder en daardoor komt er dus ook niet meer zoveel naar hun spaarrekening. Toch van t weekend eens even met mijn man overleggen of we daar iets mee moeten....

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Realiseer je wel dat als je kinderen 18 worden ze volledige zeggenschap krijgen over het geld, en ze er dus mee kunnen doen wat ze willen.

Anoniem zei

Wij sparen zelf in een apart 'potje'.
Bedoeld voor grote uitgaven als een laptop, rijbewijs, studiereis, collegegeld. Maar misschien.. lossen we er ook een stuk hypotheek mee af en gebruiken we het maandelijks vrijkomende geld dan wel voor die dingen.. als we de hypotheek 9 jaar vroeger aflossen zijn we hypotheek vrij als onze zoon 18 is. En met 1000 euro in de maand aan hypotheek..

Mijn oma leeft tegen de verwachting in al ruim 20 jaar als mensje van de dag. Als ze bellen dat ze er niet meer is ben ik niet verbaasd. Zijn heeft met warme hand ieder een klein beetje geschonken, uitgaand van een dood 20 jaar geleden. Nu.. nu betaal ik een rekening, eigen bijdrage voor de medicatie. Stop groente en fruit in haar keuken. Breng een aardigheidje mee, voor de huishoudelijke hulp via de Wmo. Van alleen een aow en een klein pensioen is het eigenlijk niet te doen momenteel.

Spaarmoeder! zei

Warme hand is idd beter. Dan zie je ook nog waar het voor gebruikt wordt. Lief dat je ouders dat doen!

Anoniem zei

Wij hebben nooit kunnen sparen voor onze kinderen? Pas toen de oudste 17 was kregen we een beter inkomen. We hebben hun rijbewijs en hun studie aan de universiteit betaald en geholpen bij de aankoop van hun huis.

We zijn nu 73, ons huis is hypotheekvrij, we hebben een redelijke spaarrekening en leven er goed van!

nicole orriens zei

Een mooie uitdrukking vind ik dat. Je hebt dan als gever ook nog genoegen aan het geven.