Sale Solden 2023Sale Solden 2023

dinsdag 17 december 2019

De energierekening wordt voordeliger....

Gisteren kreeg ik een mailtje van mijn energieleverancier dat men de prijzen toch anders gaat berekenen ook al heb ik drie jaar de tarieven vast staan. Het betreft een wijziging op de kosten van de energiebelasting en de netbeheerkosten. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het een behoorlijk onduidelijk mailtje vond en geen idee had of ik er nu op vooruit of op achteruit zou gaan. In de mail stond al wel vermeld dat de tarieven in de app van de energieleverancier per 01-01-2020 aangepast zouden gaan worden. Of het toeval is of niet weet ik nu niet maar als ik vandaag in mijn app kijk staat er het verzoek om het termijnbedrag aan te passen, omdat ik anders bij de eindafrekening een bedrag van 153 euro terug zou krijgen. Persoonlijk ontvang ik liever tegen die tijd een brief met daarin de aankondiging dat ik geld terug krijg dan dat ik moet bijbetalen. En dus laat ik het lekker zo staan. Ik ben alleen nu wel benieuwd of het naar aanleiding van de nieuwe tarieven is dat we terug gaan krijgen of dat dit echt in een daling van het verbruik zit. Qua verbruik is er hier nog wel een aandachtspunt, want ik heb de afgelopen maand ineens drie keer zoveel gas verbruikt dan normaal. Ik kan me echt niet bedenken dat we iets bijzonders hebben gedaan dus hoop dat ik volgende maand een normaal verbruik zie, zo niet dan moeten we eens gaan kijken wat er aan de hand is. We hebben toevallig ons jaarlijks onderhoud net vorige week gehad en daar waren er geen bijzonderheden te melden. Er is wel een onderdeel vervangen maar dat schijnt standaard te gebeuren eens in de zoveel jaar. We hebben een onderhoudscontract voor de Hr ketel en de warmtepomp. Een ander aandachtspunt is te kijken naar de stroom die er kennelijk toch verbruikt wordt terwijl we niet thuis zijn. Juli was een maand waarin we bijna geheel op de camping zaten en er toch een verbruik van bijna drie euro per dag aan stroom was. Dit terwijl ik de tv's etc allemaal uit het stopcontact had getrokken. Het enige dat mijn man en ik nu kunnen verzinnen is dat het de vriezer is die erg veel stroom vreet. We hadden deze al in onze vorige woning en hij is dus meer dan 12 jaar oud. Ik moet echt proberen meer uit de vriezer te eten en er even niets meer in te stoppen, zodat we de overstap kunnen maken naar een andere vriezer. Dit laatste blijkt nogal een probleem voor me te zijn, want op het moment dat ik in de winkel een mooie aanbieding zie heb ik t al in de kar liggen. Om vervolgens bij thuiskomst te bedenken dat ik het niet meer zou doen...

3 opmerkingen:

nicole orriens zei

Ik vind het ook altijd lastig om het juiste moment te vinden om de diepvries schoon te maken, wat ook vraagt om een lege diepvries!

Anoniem zei

Er zijn handige apparaatjes die per apparaat het stroomverbruik meten.
Drie euro verbruik per dag als je niet thuis bent is hoog.
Cv kan dan uit, router kan uit, deurbel kan uit....eigenlijk alles behalve mechanische entilatie en koelkast en vriezer(ja ook magnetron en oven met klokjes kosten stroom en kunnen uit als je een maand weg bent)

Ellen1979 zei

Drie euro per dag! Dat is heel veel. Dat gebruiken wij als gezin per dag, niet terwijl we wel bijvoorbeeld een airfryer hebben.
Een pomp van vloerverwarming of warmtepomp, net als de pomp van de CV ketel. Als je deze tegen bevriezen aan hebt gehad en vergeet uit te doen kan je duur uit zijn. Ook een kleine boiler in de keuken is zo'n sluipverbruiker.
Het kan ook zijn dat de rubbers van de vriezer niet goed meer sluiten. Ik denk, meten is weten in dit geval. Succes!