vrijdag 4 oktober 2019

De kinderen leren omgaan met geld.

Mijn kinderen zijn net zulke grote spaarfanaten als ik. Op verjaardagen zal de oudste dan ook altijd geld vragen. Zij kan net zo genieten van een groeiend banksaldo als haar moeder. Ik heb haar dan ook al jong meegenomen in de omgang met ons geld. Nee dat ijsje krijg je nu niet, maar als we thuis zijn want dan kan mama iedereen op een ijsje trakteren voor diezelfde euro. Ook in de supermarkt overleggen we wat we meenemen en wat denkfouten ervan zijn. Ik leg ze uit waarom ik bepaalde dingen doe en bepaalde dingen laat. Ben ook van mening dat zeker de oudste van 12 al behoorlijk financieel wijs is. Dit heb ik dan ook altijd belangrijk gevonden. Krijg de kriebels als ik merk dat mensen denken dat alles ze maar aan komt waaien. Antwoorden als iedereen heeft dat (dus ik heb er ook recht op) zetten bij mij de haren overeind. Graag zou ik de overheid dan ook eens wakker willen schudden en het belang van een goede financiële opvoeding onder de aandacht willen brengen. Ik denk dat er heel veel held bespaard kan worden als men al op de basisschool kinderen onderwijs geeft in het omgaan met geld. Doordat we een grote welvaart hebben is het voor veel kinderen allemaal heel gewoon geworden. Ze hoeven het maar te vragen en krijgen geld om het te halen. Kinderen hebben echt geen idee meer hoe dat geld verdiend moet worden denk ik wel eens. Ik ben echt van mening dat we daarmee de kinderen tekort doen. Heb je als ouders de zaken financieel goed op orde en geef je je kind alles wat het vraagt? Hoe moet dat kind zich dan redden in de maatschappij als het niet meteen een hele goede baan heeft, maar wel gewend is om alles maar te kunnen halen? Als je pech hebt loopt het regelrecht in de armen van de kredietverstrekkers. Die met mooie praatjes en door te vertellen dat ze echt wel snel meer zullen gaan verdienen nu wel geld kunnen lenen voor een mooie auto. Want in zo’n goedkoop klein ding dat je net op de weg kan houden wil je toch niet gezien worden? Nee joh voor maar 250 euro per maand rij jij in een nieuwe...Er wordt dan niet meer gekeken naar de nadelen, want waarom zou je? Je hebt die mooie bling bling auto toch en zolang je nog bij je ouders in huis woont of lage woonlasten hebt is er niets aan de hand. Wil je op jezelf of wellicht een huis kopen dan blijkt door die autolening ineens dat je geen hypotheek meer kan krijgen. Ik zie het om me heen. Ook veel ouders die zelf nooit geen financiële opvoeding hebben gehad en dus zelf met de handen in het haar zitten en niet weten hoe ze eruit moeten komen. Zij kunnen alleen aangeven dat er iets niet goed gaat, maar vaak niet eens hoe het te voorkomen is. Ik denk echt dat hier een taak ligt in het onderwijs. Nu moeten de kinderen het allemaal maar ondervinden op hun 18e. Ze krijgen financiële verplichtingen (zorgkosten ed) terwijl ze hier vaak helemaal niet op voorbereid zijn. Hoe kijken jullie hier tegenaan? Geef jij jouw kind(eren)ook een financiële opvoeding?

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Dat voorbeeld van dat ijsje is heel goed, zo werkt het bij ons ook. Verjaardagsgeld wordt opgespaard en vanaf 14 a 15 jaar gaan ze op zoek naar een zaterdagbaantje. En als ik eens zeg: je hebt zo goed gespaard de laatste tijd, wil je niet iets kopen wat je graag zou willen? ....dan doen ze dat zelfs nog niet of weten eigenlijk niet wat ze kopen moeten...

PetraH zei

Ik denk dat je als ouders de belangrijkste verantwoordelijkheid hebt om je kinderen te leren hoe de wereld werkt.
Natuurlijk heeft de school ook een rol, ze leren je kind bijvoorbeeld lezen en schrijven en rekenen.
Maar als ouders heb je een of meerdere kinderen gemaakt - dan is het ook jouw taak om ze op te voeden. Een financiële opvoeding hoort daarbij.

Nicole zei

Onze zoon is goed in sparen, onze dochter niet. Ze kan wel sparen, maar geeft ook heel makkelijk uit. Op school (vmbo t) hebben ze wel lessen gehad over geld, budgetteren en hoe schulden kunnen ontstaan. Ik vind het overigens verder een zaak tussen ouders en kinderen.

Anoniem zei

Hier de kinderen vanaf groep 3 een financiële opvoeding gegeven. Zakgeld moest gedeelte gespaard worden de rest konden ze uitgeven. Vanaf 15 jaar krantjes rondbrengen of vakkenvullen. Ook betrokken bij grote uitgaven, hoe doen wij dat, sparen we ervoor. Toen wij onze hypotheek afbetaalt hadden hun uitgelegd hoe wij dit gedaan hadden. Pas geleden kreeg de oudste de kans om goedkoop een auto over te nemen. Hij heeft hier over nagedacht en kwam zelf tot de conclusie dat het wel heel verleidelijk was maar dat hij het toch niet deed. De aanschaf was geen probleem zei hij maar de rest die erbij kwam, verzekering, APK, dan weer eens nieuwe banden enz. Ook zou hij met een eigen auto veel meer rijden dan nu met de onze (hij moet wel de benzine betalen als hij de onze gebruikt) dus ook meer geld kwijt. Hij heeft nu nog zijn studenten OV dus hij kan veel gratis reizen. Dus de auto zou hem per maand erg veel geld kosten zei hij. Dan ben ik dadelijk de helft van mijn salaris kwijt aan een auto en dat vond hij zonde. Ook de andere kinderen zijn goed bezig met hun geldzaken dus tot nu toe heeft onze financiële opvoeding gewerkt. Hopelijk blijft dit zo.

Janne zei

Mijn kinderen kregen vanaf hun 6E zakgeld en vanaf hun 12E kleedgeld en dezelfde gedegen financiële opvoeding! Allebei 2 universitaire studies goed afgerond. De oudste kan niet en de jongste geweldig goed met geld omgaan.
Ieder kind is anders!

Lot zei

En soms is het dan ook heerlijk om eens wel dat ijsje te nemen. Soms is er zo'n moment dat dat wel leuk, gezellig en lekker is en dat je er dan ook bewuster van geniet, smaakt ook net iets anders dan thuis.
Keuzes maken is het beste dat je ze leert, en dat niet alles strak in steen gebeiteld staat, ook dat hoort bij opvoeding op welkgebied dan ook