Sale Solden 2023Sale Solden 2023

zondag 20 januari 2019

Lekker eten voor weinig.

De afgelopen weken ben ik heel bewust omgegaan met het geld dat ik nog in huis had liggen.
Elke euro werd afgewogen mag die er wel of niet uit en heeft het toegevoegde waarde om weer naar de winkel te klepperen. En dus werd er weinig aan extra’s door mij meegenomen.
Ik kan als het moet echt met weinig toe. Deze week werd er vooral gegeten wat er al in huis was.
Zo maakte ik een maaltijd met gekruid vlees uit de vriezer, drie zakjes instant noodles, een halve prei en een ui en wat champignons. En een zakje chilisaus. De noodles waren eigenlijk een miskoop. Dochter had het op de camping gegeten bij anderen en vond het toen geweldig. De eerste zakjes thuis deden het ook nog maar toen ik twee dozen uit de aanbieding meenam voor maar 19 cent per pakje toen was de lol er snel vanaf. En die twee pakken liggen nu dus in de la. Zelf vond ik dat hele instant gebeuren sowieso niet te eten. Maar weggooien nee dat kan ik niet over mijn hart verkrijgen. Deze week was mijn rijst op en tijdens het zoeken naar de macaroni of spaghetti wat ik ook vaak wel in huis heb viel mijn oog op de noodles. He als ik daar nu eens drie verpakkingen van gebruik? Zo gezegd zo gedaan. Het vlees en de groenten werden gebakken in een pan en de noodles even in een pan met kokend water gekiept. Toen alles klaar was roerde ik alles in een grote pan door elkaar. Ik bakte nog wat eitjes van de eigen kippen en was klaar. Uiteindelijk was er voldoende voor zes personen dus de volgende keer kan ik ook met twee zakjes noodles toe.
Deze maaltijd kwam qua kosten op nog geen 40 cent p.p. Het vlees kocht ik in Duitsland, schat dat de 350 gram me ong 1 euro kostte. De prei had ik bewust achter gehouden van een eerdere maaltijd omdat ik me bedacht dat ik met de helft ook prima toekwam in het gerecht waar ik normaal de hele erin kieperde. Dit was 35 cent. (Heb gisteren gelijk drie nieuwe dikke voor een euro meegenomen bij de Lidl) de uien verkregen we gratis via het werk van mijn man en het zakje saus was ook maar 19 cent bij dezelfde winkel als waar ik ook de noodles haalde. Dit zijn THT producten waarvan ik altijd zeg het zakje weet niet wanneer die datum is en blijft daarna ook nog wel even goed.
De andere dag kookte ik stamppot spruiten. Mijn man schilde de aardappelen, geen idee eigenlijk wat die kosten. En een zakje spruiten van de Lidl uit de aanbieding. Meen 79 cent. Daarbij een rookworst die vanlaatst in de aanbieding was voor een euro. Zal ik voor de aardappelen dan maar een euro rekenen. De aardappelen en spruiten koken en dan stampen en twee grote eetlepels mosterd erdoor. Ik maakte een zakje vleesjus van de Lidl klaar. (Half zakje ook iets van 25 cent)MMM. Ik was geen fan van spruiten maar zo zijn we er met drie man verzot op. De oudste verkoos de noodles.  Ook dit was voldoende voor 5 personen. Man en ik hebben gister dus nog een keer gegeten. Oudste kreeg toen een diepvriespizza die ik tegenkwam bij t rookworst zoeken en de jongste verkoos patat wat er ook nog in de vriezer lag. Helemaal goed.
Voor vandaag heb ik er kipfilet uitgehaald. Nog geen idee wat dit gaat worden. Heb nog witlof in de koelkast en dus nog prei liggen. Denk er nog even over na.
Wellicht dat we vandaag nog even de vriezer helemaal leeghalen en ontdooien. Weten we precies wat er op voorraad is zodat we hem nu eens echt een keer leeg kunnen eten. Moet zeggen dat we al een lekker begin hebben.
Morgen eten we bij mijn ouders die hebben weer een grote zak met voederwortels gekocht. Worden met meerdere mensen gegeten en meen dat een zak van 25 kilo dan iets van drie euro kost. Wij eten dus hutspot. Ma sponsort de wortels en ik de uien. :-)
Vlees sponsort mijn moeder ook zal vast iets uit de vriezer worden war we eerder samen in Duitsland hebben gehaald...

8 opmerkingen:

Lot zei

Kipfilet met gestoofde prei en lof zou ik dan in een roomsaus maken. Bij witlof is gember ook erg lekker en zelf maak ik er graag een salade van met geconfijte gember in stukjes en wat vd siroop en stukjes augurk.
Zelf heb ik 14 vrieslades en op alle pakje staat wat het is en ik hou een lijst in WORD op laptop bij wat waar zit.

geldover zei

Het werd kalkoen kerrie, haha kip bleek kalkoen te zijn en zo’n groot stuk dat er ook nog kalkoensoep van werd gebrouwen. Heb wel een stronk witlof door de kerriesaus gedaan.😜

Zuinigaan (Aaf) zei

Een halve prei, een ui en wat champignons is erg weinig groente voor zes personen! Je komt op geen stukken na aan de aanbevolen hoeveelheid van minimaal 250 gram per persoon groente per dag. Dan zou er 1,5 kg groenten in jullie maaltijd moeten zitten. Eet je er dan nog een salade bij?
Of is het een lunch en eet je dan op dezelfde dag nog een warme maaltijd met voldoende groenten?

geldover zei

Gedurende de dag wordt er hier veel fruit gegeten, maar bij dit soort maaltijden kom ik idd nooit aan de aanbevolen hoeveelheid groente. Al vraag ik me af wie dat wel elke dag komt...

Anoniem zei

Mjah,ik kom wel elke dag aan 250 en vaak 350 gram groente. Als ik een nasi/pastagerecht heb zit daar misschien minder groente in, maar ik heb elke dag flinke salades. De helft van mijn maaltijd is salade.
Vandaag bv spitskool, met rode ui,knoflook,kappertjes,augurk,beetje mayo. Chinese kool koolrabi en paksoi gebruik ik ook vaak voor salade, of wortel. Geen sla, dat doe ik in de zomer wel weer.

Anoniem zei

diepvries pizza en patat.. hiermee vul je alleen maar, dit is absoluut geen voeding voor opgroeiende kinderen. Iedere dag gevarieerd eten met voldoende groente en fruit is het advies en niet voor niets. Waarom zou moeten meetellen of anderen dat doen of niet doen? Bieke

ConsuminderMania zei

Voor kinderen van 4 tot 9 jaar is het advies 100 tot 150 gram groenten dd, kinderen boven 9 150 tot 200 gram. Juist bij pasta of rijstgerechten is het heel makkelijk om er voldoende groenten in te verwerken vind ik zelf. Veel makkelijker als dat de groente gekookt wordt met bv aardappelen er bij, 250 gram sperziebonen bv vind ik een grote hoeveelheid om te eten. Dus ja de maaltijd met de noodles lijkt me iets uit balans met de grote ten opzichte van de hoeveelheid noodles en vlees. Maar een dagje friet en pizza lijkt me geen drama mensen, als je eens per 2 weken een keer zo'n maaltijd geeft moet dat kunnen. Als je dan tenminste de andere dagen gezond eet.

Anoniem zei

en dat gebeurt dus niet.. de dagen dat er groenten wordt gegeten is dat een struik witlof in de kerrie saus.. Bieke