dinsdag 10 juni 2014

Balansen

Gisteren ben ik weer eens bezig geweest met balansen. Wat dat voor mij inhoud? Nou eens goed de balans opmaken en kijken hoe we er financieel voorstaan en kijken of alles nog bij de juiste potjes staat. Hierbij weer een update dus. Totale hypotheekschuld: 296.893,58 euro. Hiervan staat 200.000 euro in een spaarhypotheek met 5.6% rente. Door bijstorten zit in de spaarpot nu al een behoorlijk bedrag en er is ons voorgerekend dat we straks zelf ong 55.000 euro hebben ingelegd om de 200.000 euro te behalen. Dan de andere delen, deze staan tot 2020 vast tegen extreem lage rentes, te weten 2.5% bedrag 64.000,3.5% 25200 euro en 4.1% 7600 euro. We hebben de laatste twee jaren rentebedenktijd en mogen dan evt een andere rente kiezen.

Tot op heden heb ik vanaf 2006 26.400 euro afgelost op het aflosvrije gedeelte en een 17.500 euro bijgestort in de spaarpolis. Gisteren besloot ik de spaarrekeningen eens te bekijken en al met al hebben we daar nu al weer het mooie saldo op staan van 43.000 euro, waarvan 10.000 in een 10 jaars-deposito met de mooie rente van 5.4%.

 Daarnaast beleg ik dan nog op de beurs. Hier staat momenteel een pot van 12.500 euro. De bedoeling was oorspronkelijk om alles boven de 10.000 euro elke keer naar de spaarpot te boeken, maar beleg momenteel in een bedrijf dat onderzoek naar middelen tegen kanker, dit voelt goed om twee redenen. Het rendement is goed, en ik heb het gevoel dat ik bijdraag aan een goed doel. Als ik dus verkoop met winst probeer ik op een lager punt opnieuw aan te kopen, maar steek deze winst wel opnieuw in de aandelen.

 Ik besef me dat mijn financiële situatie heel erg goed er nu uitziet. Wat heb ik hiervoor gedaan? Ik leef behoorlijk bewust en probeer constant rekening te houden met tegenvallers. Zo hebben we bijvoorbeeld altijd al onze belastingteruggave jaarlijks laten doen. We betalen nu elke maand een 1400 euro aan rente en geld voor de spaarpot voor het huis. Dit lukt, mocht het zo zijn dat we de teruggave van de een op andere dag niet meer krijgen dan is er geen man overboord. Verder stort ik elke maand automatisch een bedrag van 350 euro naar mijn hypotheekaflossingsrekening. Dit is een bedrag dat tot stand is gekomen op verschillende manieren, zo heb ik bv het geld dat eerst elke maand van onze lonen ging naar de spaarloonregeling in dit bedrag verwerkt. Geld dat we besparen doorat we eerder hebben afgelost. Eens in de zoveel tij vind ik dat de broekriem weer wat strakker kan en dan verhoog ik dit bedrag verder. Eigenlijk zonder aan kwaliteit van leven in te boeten. Ik koop veel tweedehands ook het geld dat ik hiermee bespaar gaat op de aflossingsrekening. De hypotheekaflossingsrekening staat momenteel op 17.500 euro. Waarom niet direct weg boeken op de hypotheek zul je wellicht denken? Nou ik mag alleen nog op de rente van 2.5% inlossen en dat zet dan geen zoden aan de dijk. Aangezien de rente die ik op mijn spaarrekening heb iets minder is dan de hypotheekrente - mijn fiscale voordeel. Nl 1.5%. In dit geval kies ik er dus voor om het in eigen beheer te houden. Zo heb ik het geld voor de aflossingen van volgend jaar al klaar staan op de rekening en mochten we toch nog ergens een tegenvaller hebben dan zit het geld niet in de stenen.

Ondanks onze mooie financiële situatie heb ik nog niet het idee dat ik achterover kan gaan leunen. Ik wil nog meer zekerheid. Heb echt niet het idee dat ik er nu zo rooskleurig voor sta dat er mij niets meer kan gebeuren. Aan de ene kant vind ik dit vervelend het ermee bezig zijn en aan de andere kant denk ik Gelukkig want het is ook zo weer op. Waar ik dan in gedachten mee bezig ben? Nou manlief en ik schelen 7 jaar, ik wil graag ook nog samen tijd hebben en bv eerder kunnen stoppen met werken. Manlief is vrachtwagenchauffeur en heeft bv vorige week een 77 uur gewerkt in 6 dagen. Ik vind dat hij eerder zou moeten kunnen stoppen en niet pas als je bijna dood bent. Als het zo doorgaat is hij halverwege de 80 als ik mag stoppen met werken. Dat is niet wat ik voor ogen heb.

Een ander punt is dat ik onze dochters straks wil kunnen helpen met het betalen van de studie.Nu alles straks een lening gaat worden niet geheel onbelangrijk lijkt me. Ook heb ik de wens ze straks ook te kunnen helpen als zij een woning willen kopen. Een goed begin is immers het halve werk. Door eerst het aflossen van de hypotheek op een hoog plan te tillen kunnen we het beste ons doel bereiken is mijn mening. Aan de andere kant ben ik dus nog steeds bezig om te kijken naar investeringsmogelijkheden om ook onze andere plannen die we nog niet echt concreet hebben staan te kunnen verwezenlijken.

 Graag zou ik van anderen ook eens horen hoe het ze financieel gaat naast het aflossen van de hypotheek. Ik zit eraan te denken om ook een soort van enquete op te stellen met vragen. Ik kan me voorstellen dat je dit niet met naam en toenaam wilt doen. Mocht je zeggen ik wil mijn boekje ook wel eens laten zien dan zou ik het leuk vinden als je mailt naar geldover@live.nl. Je beslist zelf wat je wel en wat je niet wil vertellen. Ik lees veel over mensen die uit de schuld komen en vervolgens de hypotheek aflossen, maar eigenlijk nergens wat de situatie naast de hypotheek dan is, wat houdt een ander achter de hand voor noodgevallen? Wat heb jij allemaal afgedekt en op welke wijze?

13 opmerkingen:

Anoniem zei

Minofmeer is al gestart met een nieuw item: een kijkje in de portemonnee van... Dat betekend niet dat jij dat niet ook zou kunnen doen, maar ik meld het maar even.

Anoniem zei

Wij hebben een erg lage vaste hypotheek. We lossen maandelijks een vast bedrag af en nu staat er nog 95000 euro open.
Verder heb ik een buffer van 10 000 euro, en mijn man idem. Ik heb nog een klein spaarpotje voor investeringen waar ik dit jaar mee begonnen ben. Op het einde van dit jaar zou er 10 000 euro op zou moeten staan. Eind volgend jaar hoop ik het te gebruiken voor ons volgende gemeenschappelijk project.
Vanzelfsprekend sparen we ook geld voor onze kindjes. Dat is een apart potje en het wordt niet bij de rest geteld. Dat geld staat momenteel voor 3 jaar vast aan 2,4% netto.
Dit is allemaal gewoon geld op verschillende soorten rekeningen.
Als je de waarde van onze andere investeringen samentelt, dan komen we aan een waarde van ongeveer 300 000 euro voor ons gezin op dit ogenblik.

Vlijtig met zuinigheid zei

Stuur mij maar eens vragen formulier. Jouw item heeft een andere inhoud van minofmeer.

geldover zei

Wauw anoniem dat is al een hele mooie waarde aan investeringen. Mag ik vragen wat voor zaken dat dan zijn?

Lianne zei

Waarschijnlijk zie ik iets over het hoofd of ik snap het niet goed. Hoe kun je zeggen dat je er goed voor staat als je nog z'n hoge hypotheek hebt? Daar staat weliswaar een huis tegenover maar zolang de hypotheek niet is afgelost is het nog niet je eigendom. In feite huur je het van de bank.

Groetjes,
Lianne

Spaarpotje zei

Wij hebben een hypotheek waar we maandelijks op aflossen. We zijn over 26 jaar hypotheekvri. Mijn man heeft 20.000 aan eigen buffer en ik heb ook een eigen buffer van 20.000. Daar komen we niet aan. Daarnaast hebben zo'n 20.000 aan "spaarpotjes" voor diverse doeleinden gerelateerd aan het gezin, het huis, auto en dergelijke. Aan deze spaarpotjes komen we indien er kosten worden gemaakt. Maandelijks leggen we ook een bedrag van 500 euro in in de gezins/huisspaarpot. Wij voelen ons prettig en veilig bij dit systeem.
Groet, Spaarpotje

Anoniem zei

hallo, ik ga je verwijderen van mijn favorieten. Ik vind het namelijk een brok onleesbare brij. Nergens begin je op een nieuwe regel of nieuwe alinea. Onleesbaar voor mij.
Groet,
Hilde

Anoniem zei

Is die 43000 alles bij elkaar? Of komen daar nog 12500 uit de beleggingspot en 17500 uit de aflossingspot bij? In dat laatste geval wordt de rekensom of het voordelig is niet af te lossen wel wat anders doordat je ook 1,2% vermogensbelasting moet betalen. Met de huidige rentestanden houd je dan (bijna) niks over.
Groetjes, Irene

Anoniem zei

@geldover: vastgoed: zowel mijn man als ik hebben een kleine opbrengsteigendom. Zelf gefinancierd en volledig zonder enige lening erop. We zijn trouwens 32 en 40 jaar met 2 kids van 4 en 6 jaar oud. Ik ben best wel trots dat we zover staan met onze financiën.

geldover zei

@ anoniem, daar zit ik nog over na te denken en dan in de zin van een vakantiewoning of zo voor de verhuur.

Anoniem zei

@geldover: die vakantiewoning hebben we ook, maar zit niet bij die investeringen want het is de benedenverdieping van waar we zelf wonen.
HEt vakantiehuis geeft tot nu een goed rendement, maar het is best veel werk: elke keer kuiswerk, boekingen opvolgen enz.

Opnieuw Beginnen zei

Jullie gaan als een soeer naar beneden. Een paar jaar zo door gaan en je zit op rozen. In de vervoersector is het momenteel hard buffelen voor je geld en mocht er iets gebeuren met de banen dan heb je de ruimte en de rust. Gebruik je energie ommzo door te gaan. Financiele vrijheid brengt rust en op tijd pensioen is goud waard. De idioterie dat we allemaal hard moeten blijven werken tot we er dood bij neervallen.

Heb je bij RTL gezien dat een studielening ook ingezet kan worden voor een voordeligee hypotheej? Goed nieuws voor je dochters.

Kees zei

Leuk item! Wij hebben jarenlang samen gewerkt. We hebben geen kinderen helaas en veel gespaard en redelijk normaal geleefd. Nooit extreem uitgegeven en altijd slim met geld omgegaan. Ik (man) ben 55 mijn vrouw is 49. Ik ben 2 jaar geleden gestopt met werken voor een werkgever en ben voor mezelf begonnen met het helpen van mensen met hun financien. Onze financiele situatie is de volgende. Spaargeld 410K , 90 % op kortlopende deposito s. Spaarhypotheek 174 K vanaf 1990. Aflossingsvrij 45 K. Kortlopende rente vaste periodes. Los bewust mijn afl vrije hyp niet af omdat ik op termijn een schuldenreductievoorstel van de overheid verwacht waarbij het voor alle NL aantrekkelijk wordt schulden af te lossen. Omdat mijn vrouw met haar vaste inkomen nu zelfs nog kan sparen groeit ons vermogen nog. In 2020 is onze hyp van 174 K afgelost. In feite zijn we nu al fin onafhankelijk.