donderdag 23 augustus 2012

Leuk een eigen huis.

Gisteren weer met verbazing lopen luisteren naar de nieuwe plannen van eht kabinet.
En er zit één ding bij waar ik me echt zorgen over begin te maken.
Mensen met een eigen huis zouden die gelden moeten aanwenden voor betlaing van pensioen, zorg etc etc. Mijn haren gaan dan echt rechtop staan. Heb je een huurwoning en vergok of verzuip je al je geld dan krijg je nu al bijstand van de gemeente mocht dat nodig zijn. Heb je een eigen woning, dan vreet je die maar op. Nu gaan ze dit zelfs opperen voor pensioen en zorg. Mocht het erdoor komen dan word je dus gestraft voor het vele aflossen. Een ander kan eerder naar de bijstand stappen, maar jij mag je centen die je zelf eerst met alle moeite bij elkaar hebt afgelost weer afwenden.
Het voelt voor mij echt niet goed.
Want wil ik dan nog wel doorgaan met mijn strenge regime. Alles opzij zetten en dan aan het einde een regering die zegt dank je wel dat jij wel voor jezelf hebt gezorgd, anderen helpen we, maar jij kan dat zo te zien prima zelf.
Het is mijn bedoeling dat ik mijn kind(eren) iets na kan laten, zodat zij ook voort kunnen.
Ben nu ook aan het overwegen of ik alles wel ga aflossen of dat ik bv de helft maar aflos.
Dat die uitspraken zoveel met me doen had ik niet verwacht.
Wat doet het met jullie?

8 opmerkingen:

1momentaday zei

Een volkomen logische reactie in mijn ogen! Al denk/hoop ik niet dat het zo'n vaart zal lopen.

Anoniem zei

Dit kon je wel zien aankomen. Of het werkelijk ingevoerd zal worden, kweet niet. Maar eind vorige eeuw had je al het verschijnsel 'je eigen huis opeten'. Ouderen die naar een verzorgings- of verpleegtehuis gingen, moesten eerst het eigen vermogen van het huis te gelde maken voor ze in aanmerking kwamen voor van overheidswege gefinancierde zorg. Notarissen hadden daar slimme constructies voor bedacht (geld naar de kinderen wegsluizen) en dat zullen ze als dit plan doorgaat, weer gaan bedenken. Daarom denk ik het op stel en sprong nog niet wordt ingevoerd. Maar deze plannen hebben mij wel weerhouden van vervroegd aflossen (tot nu toe).

LegeZakkenVrouw zei

Te gek voor woorden al die plannen. Volgens mij weten ze van gekkigheid niet meer wat ze moeten verzinnen.

Sophie zei

Ik denk ook echt dat dit gaat gebeuren. Ze hameren niet voor niets op aflossen. Het is een illusie dat ze meedenken met de maatschappij. Of het bedrag wordt aangewend voor zorg of het huis wordt straks een keer gezien als vermogen en gaat in box drie vallen. Kan je over de overwaarde belasting betalen. Maar moeilijke tijden vragen om moeilijke oplossingen. Ik weet zeker dat er inderdaad foefjes worden bedacht!

Lekker Leven Met Minder zei

Ik laat me er niet te erg door van de wijs brengen. Dat mijn huis mijn pensioen is, dat heb ik altijd zo gezien. En pensioen krijg je sowieso niet van de staat, daar spaar je voor. AOW krijg je van de staat. In de ideale situatie, lossen we dit af voordat ik 40-45 ben en verhuizen we evt. naar een kleiner huis en gaan we van dat geld lekker leuke dingen doen. Misschien een potje achter de hand houden, maar niet te gek. Hoewel ik het niet eerlijk vind dat de groep die je beschrijft dus maar erop los lijkt te kunnen leven, is dat iets waar je je eigenlijk niet druk om zou moeten maken. Want zou jij zo willen leven? Dan mag je waarschijnlijk wel een flink goedkoper huis opzoeken en tenminste 1 auto de deur uitdoen, om maar een voorbeeld te noemen. Want hoewel het gratis geld is, is het geen enorme vetpot en dat wordt alleen maar minder.

Zolang het geld op jouw rekening staat of in jouw huis zit, kun je ermee doen wat je wilt. Desnoods doe je het in de spreekwoordelijke sok, dan weet de overheid niet eens dat het er is.

Je kunt dan inderdaad voor jezelf zorgen, maar je bent tenminste niet meer afhankelijk van banken/overheden of allerlei regeltjes.

Anoniem zei

ik snap je opwinding,maar ik woon in zon huurwoning , gewoonweg omdat ik vanwege het feit dat ik niet genoeg verdien om een woning te kopen, want ook dat is niet zaligmakend.ik zou willen dat ze het inkomensgebonden maken, dat lijkt me eerlijker.

Anoniem zei

Manlief had dit al voorzien en zijn idee was om bij ons huis niet extra te gaan aflossen. We hebben trouwens een lage hypotheek.
Wat heel raar is aan dat verhaal van je eigen huis opeten is dat mensen nu al jaren grote bedragen hebben betaald voor AWBZ en krijgen er dan niets voor terug. In de jaren '70 en '80 hadden mensen er niet voor betaald.
Zoals ik laatst las: 'je betaalt tegenwoordig de hoofdprijs voor een voorstelling die niet doorgaat'.

VeggieMo

Lot zei

Hoe zou8 het dan moeten worden geregeld: je eigen huis opeten als je voorlopig in wil blijven wonen, want we moeten allemaal langer thuis blijven wonen.
Je zou dan weer een lening/hypotheek moeten nemen maar omdat je dan "oud" bent krijg je die niet, wordt het dan een lening met hoge rente? en waarvan moet je die dan betalen als je alleen AOW en pensioentje ontvangt.

Wat ik ook verontrustend vind is dat de zorg verandert. Alleen als je het echt niet langer alleen redt krijg je hulp. Maar dan ben je ook niet meer in staat die hulp aan te vragen of te regelen omdat je al te lang hebt doorgeploeterd en wellicht niet meer in stat bent het zelf te doen.