zaterdag 21 september 2013

Wat nu?

Wil ik voor onze dochter een spaarrekening gaan openen net zoals we voor onze oudste hebben gedaan zie ik tot mijn ontsteltenis dat ook hier de crisis heeft toegeslagen. Grote dochter heeft een spaarrekening waar ze eens per 5 jaar een leuke bonusrente krijgt over het geld dat er per de laatste 5 jaar is bijgekomen. Tevens heeft ze een spaardeposito waar ze haar eerste 1000 euro op vast heeft staan, hier krijgt ze nl 10 jaar lang 5% rente op. Kijk dathet deposito er niet is, dat wist ik al maar dat men ook de bonusrente op de kinderspaarrekening heeft laten vervallen dat is nieuw voor me . Ben nu aan het kijken wat ik wil. Ga ik dan wel een kinderrekening openen? Helemaal nu de rente daarop ook niet om over naar huis te schrijven is? We hebben bewust alles bij één bank ondergebracht. zag dat er nog wel een bank is die zilvervlootsparen heeft waarbij je dus wel meer rente ontvangt. Wil ik de rompslomp aanhalen en weer elders een rekening openen? Was eigenlijk net blij met het overzicht. En hoe zorg ik ervoor dat beide kinderen ongeveer evenveel spaargeld hebben op hun 18e? Wil geen onderscheid maken. Moet dus meer inleggen op de rekening van de kleine.Baal dus even en voorlopig blijft het geld denk ik maar even op een spaarrekening van mezelf staan. Baal wel, eerder had je een spaarweek in de herfst. Kreeg je als kind een cadeautje als je spaarpot werd geleegd. Helemaal geweldig vonden we dat, rijen buiten bij de bank en de spanning of het cadeau dat je graag wilde hebben er nog wel was als je aan de beurt was. Ik mocht altijd bij 3 banken langs, mijn ouders hadden het geld gespreid staan.Superfeest dus. Jammer dat onze kinderen er niet meer bewust mee bezig zijn. Lijkt me toch ook goed voor later. We gaan geen spaarplannen aan voor onze kinderen, maar ben van plan om wanneer ze de deur uit gaan hen financieel bij te kunnen staan. Hoe? De hypotheekschuld is nog prio 1 momenteel, maar als we daarop besparen blijft er steeds meer over. Als deze dan zo goed als ingelost is kunnen we doorsparen en zo onze kids helpen. (Manlief kwam met wat mij betreft De oplossing: We storten bij op de rekening van dochterlief 1, en houden zelf bij voor wie welk geld is, we kunnen zelfs in de overboeking het saldo meegeven voor dochterlief 2 .Kan dochterlief 2 mooi meeprofiteren van de hoge rentestand van haar zus)

9 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik denk dat je ongeveer dezelfde hoeveelheid geld 'moet' gaan sparen voor de kleine als je voor de oudste hebt gedaan (als dat financieel mogelijk is). Over 18 jaar is het de kinderen waarschijnlijk prima uit te leggen dat jullie voor allebei evenveel hebben ingelegd hebben, maar dat de geldmarkt fluctueerd.
En wie weet, over een jaar of 16/18?? als de oudste het geld al heeft gekregen , dat de rente hoog is en de jongste uiteindelijk netto meer meekrijgt dan de oudste. We hebben geen glazen bol die daarover inzicht geeft.
En een spaarrekening bij een andere bank openen is niet zo heel erg lastig. Het ertegenopzien is lastiger.

Fijn weekend,
WG

Anoniem zei

Ken je doelsparen bij de r. Bank. Gels staat voor langer tijd vast, voor onze kids tot voordat ze 18 worden. Gemiddelde rentenis net boven de 4 pr.
Groet mariska

Koningin Minima zei

Ik zou beide kids hetzelfde mee willen geven. En bij jongste dan bijleggen op het moment dat ze 18 is, als je bij dezelfde bank wil blijven. Kind kan er niks aan doen dat het crisis is. Maar omdat het over zoveel jaren sparen gaat, zou ik voor haar iets openen bij een andere bank waar je een goed gevoel bij hebt, met hogere rente. Dat scheelt behoorlijk over een lange looptijd.

Tabitha zei

Ik weet natuurlijk niet waar jullie sparen en hoe hoog de (bonus)rente is, maar bij moneyou kan je op één account maximaal 5 spaarrekeningen openen met ieder een rente van momenteel 1.8%. Je hebt daar ook kwartaalsparen, kan je ook maximaal 5 rekeningen van openen per account, hier krijg je normaal een hogere rente als je een kwartaal niet aan je geld komt. Kom je wel aan het geld, krijg je voor dat kwartaal een lagere rente. Maar momenteel is de rente net zo hoog op als de andere rekeningen dus 1.8% en is de voorwaarde van opnemen tijdelijk geschrap. Rente wordt op beide rekeningen per kwartaal bijgeschreven.

Het geld staat alleen dan niet op de namen van je dochters, maar op jullie naam, al kan je de spaarrekening elk afzonderlijk een andere naam of doel geven en kan je voor elke dochter een rekening aanmaken.

weg naar zelfvoorziening zei

Ik denk dat je het verschil pas op de eindstand moet bekijken. Je hebt nog wel even te gaan en de rente kan nog wijzigen. Bovendien spaar je voor beide even lang, alleen de een heeft een voorsprong.

Hebben jullie een vast bedrag als doel? Of sparen jullie met een vaste inleg?

Tecla zei

ik zou gewoon voor beide kinderen maandelijks hetzelfde bedrag sparen zonder me druk te maken wat de eindstand zal zijn.
Je moet kinderen sowieso als unieke personen behandelen dus niet alles op de weegschaal leggen. Jongste dochter is nooit verder gegaan dan een blokfluit, oudste speelt saxofoon! Jongste ging naar HBO in woonplaats, oudste naar universiteit in L. en moest op kamers. Jongste reed paard en deed mee aan wedstrijden en oudste dochter zat op recreatief badminton!
Twee kinderen en zo verschillend en we genieten er nog steeds van zonder ons af te vragen: is er in beide wel evenveel geld gestoken!

Daantje zei

Mijn moeder heeft voor zowel mij als mijn zusje een soort beleggingssparen gedaan.... Dat van mij had alleen wel veel meer opgebracht dan dat voor mijn zusje (werd ook uitbetaald als we op onszelf gingen en ik ging pas op mijn 24e op mezelf en zusje al op haar 20e).

Wij hebben hier eigenlijk nooit een probleem van gemaakt :)

Merel zei

Hier ook twee dochters met spaarrekeningen. Maar besloten dat we op het einde....het bedrag bij elkaar optellen en door twee delen. Is misschien ook een idee. :)

On a Budget zei

Ik spaar voor beide kids het zelfde bedrag... voor dochterlief is het wat minder gunstig omdat ze jonger is en wij voor zoonlief al een paar jaar aan het sparen waren. Ik verwacht niet dat ze er een probleem van gaan maken. Voor hetzelfde geld gaat dochterlief later uit huis en heeft ze zo toch meer gespaard dan zoonlief ;-). we zien wel, ze zijn allebei nog onder de 10 jaar dus heb nog een lange weg te gaan gelukkig!