donderdag 1 november 2012

Onrust

Ja ook ik ga het hebben over de nieuwe kabinetsplannen. Hoewel ik er bijna van moet k*tsen. Sorry, maar het zit me erg hoog. Al die negatieve berichten in het nieuws, even wat extra kosten hier en even wat daar. Het liefst stop ik mijn kop onder mijn kussen en laat het allemaal langs me heen gaan.
Ik wil niet exact weten wat we straks aan extra kosten kwijt zijn. We zitten dan ook in de luxe positie dat er nog steeds vet op onze botten zit en ik nog steeds diverse zaken heb waarop ik kan bezuinigen zonder dat het echt pijn doet. Het is voor mij geen keus tussen wel en niet eten wat wellicht bij anderen wel het geval is.
Aan de andere kant, wat is echt armoe. Ik denk dat het er wel is hoor in nederland, maar keek een keer naar een documentaire waarop een man in het buitenland aangaf alle nederlanders hebben het over crisis, maar ondertussen hebben ze wel een kar met boodschappen bij de supermarkt. Als we hier crisis hebben leven we op thee en brood en wat we verder zelf in de tuin hebben. Persoonlijk opende dat echt mijn ogen. Ik word nl echt beroerd van mensen die niet anders kunnen dan klagen want o o wat hebben we het zwaar en ondertussen maar kopen,kopen, kopen. Want en nu komt ie IK HEB ER RECHT OP. Iedereen doet en heeft het immers. Doordat iedereen maar vond dat ie er recht op had denk ik dat alles nu met rente door iedereen terug betaald moet worden. Medicijnen, iedereen heeft recht op een nieuw pakje, flesje. Als een medewerker van een ziekenhuis dan verteld dat ie echt meer dan 2500 euro per dag weggooit, omdat iedereen recht heeft op een nieuw flesje dan maakt me dat misselijk. Temeer dat er soms van dezelfde medicijnen geen voorraad is en er dan mensen echt bijna doodgaan. Scootmobielen, ik weet niet hoe dat bij jullie is, maar hier lijken ze wel bij een pakje boter gratis weggegeven te worden. Het straatbeeld is ervan vergeven. Makkelijk als je het echt nodig hebt hoor en dan heb ik er geen enkel probleem mee. Waar ik wel problemen mee heb is het aantal dat letterlijk het ding in de schuur heeft gezet en er nooit weer naar om heeft gekeken. Gelukkig is bij ons nu de gemeente begonnen met inkomensafhankelijk meebetalen. En wat denk je, nu mogen er ineens allerlei zaken opgehaald worden want het is niet meer nodig. Spiksplinternieuwe scootmobielen worden weer ingeleverd, want nu zijn ze niet meer nodig. Ach weet u meneer ik reed er tch niet op, u kunt wel zien hij is splinternieuw. Gek he dat we met zijn allen zulke hoge zorgkosten hebben. (GRMBL)
Ik hoop echt dat de regering de mensen nog kan aanleren om eigen verantwoordelijkheid te nemen, er is nog zoveel te besparen op de huishoudrekening van het land nederland. Als ik van mijn moeder hoor dat het zwembad er is gekomen doordat er iemand letterlijk met de pet is rondgegaan en iedereen uit de gemeenschap die een handje mee kon helpen dat ook gedaan heeft. De genie heeft men gebeld en die hebben het bad uitgegraven. Hier is een oproep in de krant gedaan, waar denk jij dat we als gemeente nog kunnen bezuinigen? Eén van de punten is het aantal verkeersborden, naast dat je door de bomen het bos niet meer zag,bleek dat zo'n bord aan onderhoud elk jaar zo'n 180 euro kost. Men heeft een heleboel borden weggehaald die eigenlijk niet meer van toegevoegde waarde waren. Zelf zou ik graag zien dat men fruitbomen aanplant in de plantsoenen. Geweldig toch als je het fruit vers kan plukken wanneer je aan het lopen bent.
Het zet me ook aan het denken, wat kan ik nog meer doen, eens wat vaker rommel van de grond oppakken en entjes in de vuilcontainer gooien. Even de bladeren bij elkaar vegen, zodat de gemeente ze zo met de wagen kan opvegen, zonder eerst een dure betaalde kracht met bladblazer vooruit te moeten sturen. Het zijn vaak maar kleine dingen, maar als iedereen het zou doen maakt het een groot verschil. Onze buurtvereniging heeft met de gemeente afgesproken dat we er zelf voor zorgen dat onze speeltuin netjes blijft. In ruil hiervoor krijgt men een kleine, ik meen 100 euro, bijdrage. Daarvan hebben we dan weer een speeltuindag eens per jaar. Lekker eten en drinken erbij en de buurt staat op goede voet met elkaar. Het enige dat twee keer per week gebeurt is dat de gemeente langsrijdt om de prullenbak te legen. Wij vegen het zand netjes aan, kijken of er geen rommel achterblijft, controleren de toestellen. Een win-win situatie.
Ik zou iedereen willen oproepen kijk eens om je heen en verbaas je. Wat hebben we het goed en moet het allemaal op de wijze waarop het nu gebeurt of kan het minder of op een goedkopere en betere wijze. We kunnen veel van elkaar leren. Wat verbaast jou???

8 opmerkingen:

Ingrid zei

Misbruik van hulpmiddelen is helaas niet van de laatste jaren. Vroeger kon je een bruikleen auto krijgen, ook als je niet werkte. En veel mensen hadden er eentje. Ik ook. Ik gebruikte hem veel. Maar ik kende ook mensen bij wie hij voor de deur stond weg te roesten.
Acht jaar geleden moest ik mijn auto inleveren, want toen kregen alleen nog mensen een auto als ze werkte. Natuurlijk jammer, maar ik had er alle begrip voor. De meeste die klaagden over het inleveren, waren de mensen die er nooit in reden.

Nu heb ik een scootmobiel waar ik alles mee doe en overal naar toe ga in mijn woonplaats (grote stad) en daar buiten. Ook ik heb een eigen bijdrage. Vind het ook vrij logisch en zo houden de mensen die hem echt gebruiken en de mensen die hem als decoratie in de schuur hadden, leveren hem in. Ik denk dat ze veel meer inkomensafhankelijke bijdrages moeten vragen. En moeten controleren of mensen hem gebruiken. Op vele zit een kilometer teller, kijk eens per jaar wat mensen hebben gereden. Zit er onder een bepaald aantal kilometers, inleveren. Alleen als mensen een duidelijke reden hebben voor weinig gebruik dat jaar, bv. ziekte of ziekenhuis opname, dan een uitzondering maken, maar anders inleveren. Simpel.

Ik heb een klein budget, maar ik ben er voor dat er meer inkomensafhankelijke bijdrages gevraagd mogen worden. Als mensen het in hun portemonnee voelen, is volgens mij de enige manier om misbruik tegen te gaan.

Ons gezin en de Stichting zei

Het is niet meer dan terecht dat er inkomensafhankelijke bijdrage worden gevraagd voor hulpmiddelen anders is het hek van de dam. Ik ken verschillende mensen die zelf een scootmobiel, rollator etc hebben gekocht.Jaren geleden had ik na een operatie krukken nodig en kon die met een bijdragen lenen prima, heb ze naderhand gekocht omdat ik ze vaker nodig zou hebben. In Nederland is armoede zal ik niet ontkennen maar in Europa( oost-europa bv.) zijn er mensen die het nog vele malen slechter hebben , en amper of geen eten hebben. Kijk maar eens rond de feestdagen , 3 dolle dwaze dagen enz. in de winkels om te walgen zo hebberig als mensen zijn.En maar klagen dat ze het zo slecht hebben , als je echt het slecht hebt en moeilijk dan moet je hulp krijgen maar dan wel op de juiste manier .Waarom moeten kinderen op 3 clubjes of meer per week , hadden wij als kind ook niet hoor, was geen geld voor thuis. En we hebben er niets van gekregen , mijn kinderen ook niet. Ze zijn tevreden met wat ze hebben ook al zijn ze 20 en 23 , maar waarderen des te meer wat ze hebben , geen schulden of doorlopend krediet om een auto te kopen maar sparen voor dingen.

Anoniem zei

al die jaren dat mensen niets te klagen hadden ,leefden ze alsof er geen morgen meer bestond ,meerdere keren per jaar op vakantie, een groter huis, 2 autos , de nieuwste gadgets en ga zo maar door, nu het minder gaat klaagt iedereen,maar inderdaad als ik in de stad loop verbaas ik me erover wat mensen nog steeds kopen, nog steeds op vakantie gaan en nog steeds elk jaar een nieuw interieur willen enz. en als ik zie wat er af en toe bij het grof vuil ligt, nou te gek voor woorden. maar ja , we werken hard dus we hebben er recht op en nu we het met minder moeten doen, kunnen we niets anders dan klagen. ik heb geluk, ik kan gewoon blijven doen wat ik altijd gedaan heb en hoef niet te bezuinigen, hoe dat komt? nou ik ben niet rijk hoor,maar ik geef al jaren weinig geld uit aan allerlei luxe en nieuwe dingen, koop 80% van wat ik nodig heb 2ehands, ga al jaren niet op vakantie , heb geen groot duur huis, geen auto,en geniet van wat ik wel heb en hoef niet de nieuwste mobiel, flatscreen of keuken te hebben.

Anoniem zei

Klagen is een vorm van communiceren geworden.

Anoniem zei

een waarheid als een koe , helaas.

Anoniem zei

Dat er voor sommige dingen een eigen bijdrage wordt gevraagd vind ik op zich goed maar .. Ja er zit een maar bij. Voor steeds meer dingen wordt een eigen bijdrage, een verplicht eigen risico een verplichte eigen bijdrage gevraagd. En zoals ik al zei daar heb ik op zich geen bezwaar tegen en het zorgt er zeker voor dat mensen die iets niet echt nodig hebben van bepaalde dingen afzien Maar al die eigen bijdragen/risico bij elkaar, zonder dat daar een plafond aanzit, kan voor mensen met een laag inkomen een groot struikelblok zijn waardoor ze gaan afzien van zorg en hulpmiddelen. Ik heb zelf ook te maken met al die dingen en ik kan me nog redden maar de tendens om steeds meer verschillende eigen bijdragen te vragen baart me wel zorgen. Voor de wmo en bv verpleegkundige hulp thuis is sinds kort op basis van inkomen wel een plafonds gesteld van hoeveel je maximaal per 4 weken moet bijdragen maar daar komen dan nog wel het eigen risico, waar echt niet iedereen voor gecompenseerd wordt, bij en als je pech hebt nog andere eigen bijdragen.

Tecla zei

Mijn moeder betaalde mijn jongste zusje, die 1 keer in de week haar huis schoonmaakte; ze vond dat gezellig en mijn zusje kon het geld goed gebruiken. De andere ouderen in de buurt verklaarden mijn moeder voor gek want via thuiszorg zou ze de hulp gratis krijgen omdat ze al het volle pond per maand betaalde voor hulp bij het aan/uit doen van steunkousen!

Anoniem zei

Helemaal mee eens, ik heb ook een klein inkomentje (800 euro per maand) en 190 euro van de belasting in de vorm van huur en zorgtoeslag). Ik probeer alles 2e hands te kopen (behalve ondergoed) en ik ben tevreden met wat ik heb. Als eerst een lieve stoere grappige hond, een leuk klein huisje, 5 dagdelen heerlijk werk, goede relaties met familie en vrienden. Wat wil je nog meer??? Ik hoef niet zo nodig meer,meer,meer of de nieuwste gadgets etc.