woensdag 11 september 2013

Wat je jouw beste consumindertip?

Heb vandaag weinig inspiratie voor een nieuw blogje. (kan niet echt een heel blogje vol schrijven over een beginnende borstontsteking, au au) Daarom een paar consumindertips op een rij. Toen ik 18 jaar geleden ging samenwonen met husby had ik geen inkomen en zat nog op school, husby moest dus alles alleen verdienen, had wel een leuk salaris en ik weet zeker dat de banken ons graag geld hadden geleend voor nieuwe meubels. Wij wilden dit echter niet en besloten bij de kringloop en rommelmarkten te kijken naar onze meubels. Alles bij elkaar waren we volgens mij zo'n 300 gulden kwijt voor een tvkast, telefoonkastje, dressoir, stoelen en tafels. we kochten wel een nieuw bankstel, aangezien ik allergisch ben en dus niet op een bank wilde zitten die wellicht al vol met huismijt zat of die berookt was. Maar voor minder dan 1000 gulden hadden we een 2 en 3 zits. De rest van onze uitzet had ik allemaal al bijeen gespaard. Manlief tankte met de vrachtwagen bij pompen waar hij oook zegeltjes kreeg en zo kregen we een koffiezetapparaat, waterkoker, badhanddoeken etc etc bij elkaar. Wat was ik blij als ik zegels mocht plakken in het weekend. :-) Verder zijn we begonnen met een vast bedrag te sparen van 250 euro voor onvoorziene uitgaven, dus we hielden elke maand meer geld op de spaarrekening. Manlief was gewend om het geld uit te geven wat hij had, maar was blij dat ik de financiele zaken op me nam en keek er niet meer na. Dus dat ik automatisch geld wegboekte had hij niet eens in de gaten, pas toen ik een spaarrekening liet zien waar een paar duizend euro op stond had hij in de gaten dat we het niet hadden uitgegeven. (zelf zou ik dit vertrouwen dus nooit blindelings in iemand hebben gehad) Manlief keek direct naar andere auto's. en ondanks dat het eigenlijk zijn geld was heb ik hem aangegeven dat dit geld daar dus niet voor was bedoeld en hij ging daarin mee.) We gingen vanaf toen ook sparen voor een andere auto. Ik denk dat ik met het niet gelijk aanschaffen van alles nieuw we een paar duizend euro bespaard hebben. Ook zaken als bv kurkentrekker, lepeltjes, blikopener ed kocht ik niet nieuw maar op de rommelmarkt voor een kwartje of zo. Ook aan familie aangeven dat je het een en ander kan gebruiken levert je vaak de nodige spullen op.KOelkast en gasfornuis werden ook tweedehands aangeschaft. Ik denk dat ik hiermee een hele grote slag heb geslagen en echt veel geld heb verdiend. We kochten nl veel tweedehands en nadat we zelf geld hadden en spullen hadden gevonden die we mooi vonden verkochten we alles voor bijna dezelfde prijs. MOrgen wellicht weer een nieuwe tip, wat is jouw beste tip?

11 opmerkingen:

Anoniem zei

Behalve een aantal flauwe zoals geen kinderen en geen man met een oldtimer, is de tip toch wel gewoon een spoeghekel krijgen aan al dat hersenloze geconsumeer en ervan doordrongen raken hoezeer we de boel ermee verkloten. De zin om te (over)consumeren vergaat je uiteindelijk wel en dat scheelt veel geld.

Maareh, heel veel sterkte met je borstontsteking, hoop dat ie zich koest houdt!

Anoniem zei

Koop niet met korting wat je toch niet nodig hebt......
Iets kopen, gewoon omdat het kan? Nee dus.
En tot slot een hele kleine bezuinigingstip in de auto: start pas de motor als je klaar bent om weg te rijden, gordels omdoen, spiegels goedzetten etc. kan allemaal voordat je de auto start.
Petra

Anoniem zei

Niet meteen kopen. Ik schrijf mijn wens wel op, en ga dan uitzoeken of ik het ergens anders (rommelmarkt,via kennissen) goedkoper kan krijgen.
Niet meegaan met de mode, trents en hype's. Ofwel een eigen stijl ontwikkelen in zowel kleding als huis.
Het halveren...alles wat ik gebruik zoals zeep,afwas en wasmiddel, zelfs eten, een keer halveren en kijken of dat ook werkt. Ik schrijf erbij eten ook, want ongemerkt kwamen er tussendoortjes die niet nodig waren en swinters met de stamppotten werd mijn bord toch wel snel voller. Af en toe halveren en een toetje van yoghurt met fruit nemen kan dit weer terug tot normale porties brengen.
Het halveren kan je per product vaker toepassen, als het niet meer naar je zin of comfort werkt gewoon weer terug naar de vorige fase.
En lijstjes bijhouden. Zo kijk ik elk halfjaar of mijn kleding een aanvulling moet, of dat ik iets wil vervangen. Het duurt vaak tijden voor ik iets naar mijn zin tegenkom en dan lijkt het of ik het spontaan koop,maar het stond soms wel twee, drie jaar op "mijn lijstje".

Groet,Greet

Je geld of je leven zei

Denk 2x na voordat je iets koopt. Zo kijk ik altijd voordat ik naar de kassa loop of ik echt dat allemaal wel nodig heb wat in het karretje ligt en impulsaankopen leg ik dan weer weg. Ook winkel ik alleen met een boodschappenlijstje die ik samenstel aan de hand van het weekmenu. Zo heb ik altijd genoeg eten in huis voor minimaal een week aan volwaardige maaltijden. Ik hoef dus niet meer naar de winkel waar ik dan misschien toch weer meer mee neem. Verder koop ik ook veel tweedehands van dingen in huis tot aan kleding.

Heel veel sterkte met de borstontsteking.

weg naar zelfvoorziening zei

Ik doe mee met bovenstaande reacties, de beste consuminder tip is natuurlijk : minder consumeren :) Wees blij en tevreden met wat je hebt, dan koop je niet zo veel.

Koningin Minima zei

Voor mij is de beste consumindertip om minder naar de stad te gaan. Voorheen vond ik het heerlijk om op mijn vrije dag of vrije middag lekker naar de stad te gaan om rond te neuzen overal en nergens. Dan pakte ik de auto en reed naar een grotere stad in de omgeving 20 of 30 km verderop. Elke keer ergens anders heen. Nu doen ik dat niet meer zo vaak. Beperk dat echt tot één keer per maand. Kom ik ook niet in de verleiding om van alles te kopen. Want het was elke keer: Extra Benzine, broodje hier, ijsje daar, hebbedingetje hier, hebbedingetje daar. En ongemerkt ben je zo elke keer een paar tientjes lichter..

Anoniem zei

Geen geld uitgeven!!

Anoniem zei

Ontbijtbordjes gebruiken bij het warme eten. Zo schep je minder op, ook goed voor je lijn. Zelf heb ik witte borden, zo valt het niet op dat we ontbijtbordjes gebruiken. We koken nu kleine porties, nadat we 3 dagen lang eten overhielden.

Jannie zei

Onderhouden en repareren, liefst zelf. Vul het maar in in google en je vindt heel veel handleidingen.

Koopjesjaagster zei

Heb sinds kort een weggeefgroep ontdekt in mijn omgeving, is dus op Facebook. Heb er nog niet héél veel aan gehad, maar al wel gezien dat je er leuke dingen weg kan halen die anderen gewoon niet meer willen hebben. Heb er zelf ook al dingen opgezet die ik normaal naar de kringloop zou brengen maar waar nu anderen zonder tussenkomst van geld weer heel blij van werden. Zoeken op gratis of weggeef en je woonplaats of kengetal op facebook om te kijken of er ook een groep in jouw omgeving zit.

Thuis Sparen zei

Hier is 'overzicht' het grote geheim.
Ik ben fan van Excel, maar het kan ook op andere manieren natuurlijk.

Overzicht geeft inzicht.

Succes met de ontsteking: niet leuk!