donderdag 1 februari 2018

Financiële keuzes maken

Momenteel ben ik druk bezig met t nadenken over wat wil ik. Hoe en waar wil straks werken en hoeveel uur per week? Is het mogelijk om zelf iets vanuit huis op te starten en zo ja wat dan? Qua opleiding zou ik iets kunnen gaan doen met coaching en/of de financiële en verzekeringswereld. Wellicht een combinatie van beide. Zit nu sterk te denken aan budgetcoach. Daarnaast lijkt t me te gek om een eigen boek uit te brengen waarin ik mensen houvast kan bieden zodat ze zelf hun eigen situatie weer recht kunnen trekken.
Een andere vraag die momenteel veel in mijn hoofd speelt is wat ga ik doen met t geld van mijn opstapregeling? Al met al verwacht ik een 20.000 euro netto te ontvangen. Daarnaast heb ik nog een spaardeposito van 10.000 euro die ook dit jaar vrijvalt. Stop ik t gewoon allemaal in de hypotheek of is t wijzer om in iets anders te investeren daar ik mijn rente dit jaar opnieuw kan kiezen en dus op ong 2,5% uitkom. Denk dat er dan betere manieren van investeren zijn. Wat me bezig houdt om t niet in de hypotheek te stoppen is een voorbeeld van een collega. Zij wordt waarschijnlijk ontslagen, haar man is twee jaar geleden plots overleden. Zij is nu 60 en krijgt veel minder dan mij mee, woont in een kast van een huis dat aan de straatstenen niet kwijt te raken is en kan geen kant op nu. Al t geld zit vast in haar woning. De kans is groot dat er ook voor haar alleen een plek ver weg is en dit lukt dan weer niet omdat ze ook nig een dochter heeft die een handicap heeft en die ze moet verzorgen als ze niet ip de dagopvang is.
Maar ja waar gaan we dan in investeren? Stacaravan voor de verhuur? Hier zit ook het nodige extra werk aan vast die heb ik wel als ik thuis zit maar echt niet als ik er weer een baan naast heb.
De aandelen waar al twee jaar niks mee gebeurde beginnen weer op te lopen. Vorige week pakte ik 100 euri en blij dat ik was. Blijkt rat ze nu al 500 meer waard zijn. Jammerdebammer.
Een ander pakketje van 250 stuks is de afgelopen week elke dag 100 euro meer waard geworden. Moet nog een paar dagen voordat ik quitte sta met de aankoopwaarde.
Verder vind ik het lastig om er een goed doel voor te vinden. Er staat al voldoende op de spaarrekening om het eea op te kunnen vangen.
Toch maar wat door broeden..

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Als je voldoende achter de hand heb om wat tegenvallers op te vangen zou ik voor aflossen gaan! Als je kinderen groter worden, worden ook je huishoudkosten hoger! Denk aan studiekosten maar ook kleding en allerhande andere "noodzakelijke" dingen die kinderen/pubers moeten of willen hebben! Simpelweg de boodschappen worden dan een stuk meer! Reken maar uit wat een extra aflossing van ong 30.000 op zou leveren over de hele looptijd!
30 dec schreef je ook dat jullie vorig jaar niet zoveel extra afgelost hebben. Dan is er nu wel de mogelijkheid!;)
Succes met de beslissing nemen! Groeten Wilma

Rinette - GeldVoorNop zei

Kan je anders niet 50% aflossen en 50% gebruiken om te sparen of te beleggen? Dan spreid je het geld en de risico's.

Villa BlaBla zei

Ik ben het eens met wat Wilma schrijft. Grote kinderen kosten inderdaad heel wat meer, dat is zeker iets om rekening mee te houden. Extra aflossen is geen slecht plan als er ruimte voor is, denk ik. Anderzijds heb je natuurlijk ook gelijk als je zegt dat je geld dan vastzit in bakstenen. Moeilijke beslissing...

Anoniem zei

Als je collega zo groot woont kan ze ook kamerverhuur kunnen overwegen. Ik heb dat voor mezelf bedacht mocht er financieel iets zou gebeuren waardoor ik op bijstandsniveau terecht zou komen. Woon ook in een groot huis. Nog kleine hypotheek, bijna afbetaald.

1001 tips om te besparen zei

Ook ik heb gedacht om budgetcoach te worden, ik hoor echter van budgetcoaches, dat het geen vetpot is.
Ik dacht daarom om een totaalpakket aan te bieden, samen met anderen. Verzekeringen, hypotheken, budgetcoaching, financiële planning, belastingaangifte, zo'n beetje alles waar een consument behoefte aan heeft. Misschien met een jaarabonnement (budget - standaard- uitgebreid) voor het in de gaten houden van verzekeringen, hulp bij schade, jaarlijks financieel gesprek en invullen belastingaangifte etc.)
Met jouw achtergrond zou je misschien al veel hiervan zelf kunnen aanbieden en voor de rest samenwerken met anderen en naar elkaar doorverwijzen.
Dit idee gaat het voor mij niet worden, misschien heb jij nog iets aan de inspiratie.

Wbt investeren; hoe staan jullie ervoor na pensioenleeftijd, zeker als jij straks zelfstandige wordt? Kan het fiscaal interessant zijn om geld in een (bank)spaarproduct voor jullie pensioen te steken?

Ik heb ook wel eens gekeken naar investeren in vastgoed (voor verhuizing en verbouwing, hihi). In Nederland is verhuren best onaantrekkelijk gemaakt. Laatst las ik dat je vastgoed zo'n 1000 per maand aan huur moet opbrengen, wil het lonen (daarbij weet ik niet, of er uitgegaan is van 100% hypotheek voor het vastgoed, lijkt me wel?).
Investeren in een vakantiewoning vond ik lastig in te schatten. Ik verwachtte veel onderhoudskosten (vakantiegangers gaan niet met zo'n huisje om als ze thuis doen), servicekosten op het park vaak en dan moet je maar afwachten hoe vaak het verhuurt wordt. Je zou denk ik heel goed moeten kijken naar het soort park en welke bezoekers het trekt. Als het park over 10 jaar onaantrekkelijk is geworden door veroudering of gebrek aan moderne voorzieningen, loopt de verhuur terug. Zijn de prijzen hoog, dan wordt er al snel minder verhuurt als de economie slap is of consumenten door nieuwe regelingen, BTW verhogingen etc. meer op hun portemonnee gaan letten.
"Gelukkig" hoef ik voorlopig nog niet na te denken over goede investeringen. Ik heb nog een lang en duur financieel boodschappenlijstje de komende 10 jaar (verbouwing - huis verduurzamen - studie kinders - pensioen).

Van onze verhuizing/ nieuwe hypotheek heb ik ook geleerd dat het niet altijd handig is als je geld vast zit in bakstenen. Ik moet nog eens tzt goed gaan rekenen wat met de huidige belastingmaatregelen en eigen bijdragen zorg loont aan extra aflossen.

Ilse zei

Het is al een tijdje erg stil op je blog. Alles OK?