maandag 2 februari 2015

Werk uit handen geven.

Ik moet meer gaan nadenken over wat ik doe.
Zoals we het op t werk zo mooi zeggen.
MOET ik het nu doen?
Moet IK het nu doen?
Moet ik HET nu doen?
Moet ik het NU doen
Moet ik het nu DOEN?

Leg de klemtoon op het woord in hoofdletters...

Zelf ben ik iemand die snel de gevolgen van bepaalde veranderingen inziet.
Als men A zegt ben ik al snel bij Z met de consequenties en dat breekt me op, omdat ik bij alle onderliggende stappen ook de beren heb meegenomen de oplossingen ervoor wil bedenken, of bekijk of het anders kan. Dit kost me erg veel energie. Vandaar dat ik nu met mijn team en leidinggevende heb afgesproken dat het niet handig is dat ik degene ben die de zaken uitzoekt, maar de signalerende functie blijf houden, maar dat ik het dan mag en kan overdragen zodat zaken me niet leegzuigen.

Ook hierin zie ik sterke overeenkomsten met mijn huishouding. Zo stond ik net achter het aanrecht vertwijfeld te kijken naar de zooi die erop stond. Ook hier ga ik nadenken en dan met name Moet IK het doen? Met name dit zinnetje. Want hoe eerlijk is het als iedereen zondag gezellig zijn ding doet, nergens naar omkijkt en de zooi laat liggen voor mij om de rest van de week als een gek achter de achterlopende klusjes aan te gaan. Ik hoop dat manlief vanavond thuis komt. MOETEN we NU praten. :-)
Zelf denk ik dat als we er samen voor zorgen dat het aan kant is op zondagavond ik het de rest van de week bij kan houden en eens iets extra's kan oppakken. Nu ren ik als kip zonder kop achter werk dat moet gebeuren omdat wc's ed nou eenmaal niet schoon worden vanzelf, er kleren gewassen en weer schoon in de kast moeten komen. Pak ik een extra klus aan in de zin van de kast eens uitmesten en alles goed uitzoeken dan blijft er standaard werk liggen waar ik vervolgens dus weer achteraan moet gaan rennen. Ik heb mijn handen meer dan vol aan de dagelijkse klussen.
Ga nu maar eens even de wc's doen by the way...

4 opmerkingen:

Vlijtig Liesje zei

Ik vind het plan om op zondagavond samen op te ruimen heel goed! Ik zou dat zeker doen.

Ineke zei

Ik probeer er altijd voor te zorgen dat de woonkamer en de keuken netjes zijn als we naar bed gaan. Zeker nu wij op dit moment geen vaatwasser hebben moeten mijn 3 pubers elke avond meehelpen met de vaat, en al hun rondslingerende spullen, schoenen, schooltassen, broodbakjes en wat dies meer zij, opruimen c.q. mee naar boven nemen. Wél blijft het zo dat ik dat élke dag moet herhalen. Ook hun kamers moeten ze netjes houden, kleding terug in de kast of in de was. De één is daar wat slordiger in dan de ander, maar ik probeer het ze toch zoveel mogelijk zelf te laten doen.
Het schoonhouden van het huis is voor mijn rekening en de was en de strijk ook. Oudste dochter wil nu eens per week koken voor het gezin, dat vindt ze heel leuk en ze leert ervan.
Als je kinderen nog klein zijn kun je dat natuurlijk nog niet van ze verwachten, maar ze moeten het van jou leren en dat gaat een keer lonen...hopen we...haha...

Kopka zei

Samenwonen is samenleven en voor ons ook samen delen in werkzaamheden in huis, om huis en buitenshuis. Hoop dat jullie een mooie balans vinden.

kruidigmeisje zei

ik heb wel eens een experiment gedaan door alle dingen die moesten (tenminste ik vond dat) eens een periode (dag, week) NIET te doen. Soms kwam ik erachter dat het niet hoefde of anders kon. Soms kwamen mijn huisgenoten erachter dat mijn "gezeur" wel een nut had. Daarna was de klus opeens wel te verdelen en deed die persoon het ook. Omdat het nut duidelijk was.
Kost even wat nageltjes bijten (de loslaat periode), en een goede dosis vergaderpraat, maar daarna levert het bergen energie op.