donderdag 18 september 2014

Pfff hypotheekgesprek

Gisteren sprak ik met iemand die eindelijk de eigen woning kon verkopen, helemaal halleluja natuurlijk. Kon ook nog een mooie prijs krijgen super. Huidige hypotheek kon quitte komen, geen restschuld als men de waarde van de polissen die aan de hypotheek gekoppeld waren aflosten op de hypotheek.

Op mijn vraag wat men nu zelf wilde was een nieuwe hypotheek afsluiten want men wilde kleiner gaan wonen. We hebben eens gekeken naar de nieuwe mogelijkheden. En die was verbijsterend ook voor mij.

De man Piet zal ik hem hier maar noemen heeft inkomen uit loondienst waarbij hij 43500 verdiend. Fijn dan kun je toch een hypotheek tegenwoordig krijgen van een 190.000 euro.
Vrouw was net ontslagen en kon dus niet op haar inkomen lenen.

Maar toen ik vroeg of er nog lopende leningen waren toen schrok ik toch wel heel erg. Er bleek een opstapeling te zijn van leningen twv een 50.000 euro. Lening voor de auto, lening voor een eenmanszaak, lening die 'gewoon'helemaal consumptief was gebruikt. Aan het einde van de rit bleek dat er helemaal niets geleend kon worden voor een hypotheek

Ze waren helemaal ontredderd. Hoe kan het dat wanneer je wens is om kleiner te gaan wonen en lagere maandlasten te hebben je toch helemaal vast komt te zitten in je eigen woning?( De reden dat men lagere lasten wilde is dat men hiervan wilde gaan inlossen op de schuld.)
Sterker nog als je de woning verkocht hebt worden je maandelijkse lasten nog zwaarder, want deze mensen hadden nog geen 800 euro aan lasten waar dan het fiscale voordeel nog vanaf moest.
Voor dit geld gaan ze geen woning kunnen huren bij hen in de buurt, daar de huurdersmarkt daar ook helemaal verstopt zit en men is aangewezen op particuliere verhuur.
Bedenk me nu dat dit voordeel ook nog minder gaat worden over vijf jaar als Piet dan gepensioneerd is.
Het officiele koopcontract was nog niet getekend, heb de mensen aangeraden om eerst eens goed met een bank te gaan praten, maar ik heb er een hard hoofd in.
Er zal dus echt superkritisch naar elke uitgave gekeken moeten worden de komende jaren. Inlossen op de schulden. Ik ken de mensen en ben er bijna van overtuigd dat het ze niet gaat lukken. Zelf hebben ze nog steeds het idee dat het allemaal wel goed komt.

Ik hoop het voor ze, maar zoals we hier dan zeggen. Kun je rekenen? Reken er maar niet op.


6 opmerkingen:

Anoniem zei

Volgens mij kunnen wij onze hypotheek meenemen als we gaan verhuizen. Ze zouden in de hypotheekvoorwaarden kunnen kijken of er een verhuisregeling in zit.

Zakelijk bezuiniger zei

Ik zou ook kijken naar die verhuisregeling, want anders gaat het echt niet lukken. Die 50k consumptief krediet zorgt ervoor dat ze helemaal vast zitten en absoluut geen lening kunnen krijgen.

Hun focus moet niet liggen op ergens anders gaan wonen, maar op het aflossen van die enorme schuld

geldover zei

@ verhuisregeling, je mag je hypotheekvoorwaarden meenemen naar de volgende woning, mits je inkomen voldoende is om de huidige situatie te dragen.

Anoniem zei

Het is toch niet te geloven dat deze mensen daar niet eerst zelf naar gekeken hebben? Hopelijk kan dit nog teruggedraaid worden..

Vlijtig Liesje zei

Wat een tegenvaller zeg. Maar als hun huis verkocht is, waar moeten ze dan gaan wonen???

Anoniem zei

lekker stom aangepakt moet ik zeggen en zoveel schuld aan flauwekul dingen kom op zeg
ga dat eerst maar een ff terug geven
eerlijk gezegd geen medelij mat dat soort mensen
gr tineke