donderdag 16 januari 2014

Wat ben je waard en bijstorting spaarpolis. Wat levert dat nou op....WAUW!!!

Gisteravond gekeken en Annemiek van Deurzen heeft me een eye- opener gegeven. OP de vraag wat laat je je zoon na gaf ze als antwoord dat ze hem de tool had gegeven om zichzelf te redden. Ik vond dat echt fantastisch. Zelf probeer ik mijn dochter van 6 al wel de waarde van geld uit te leggen en aan te geven elke keer waarom we geen bloemkool eten als deze drie euro per stuk kost, maar zo concreet had ik er eigenlijk nog niet bij stil gestaan. Ben dan wel bezig met het opbouwen van een spaarrekening voor ze, maar als je ze niet de tools geeft om ermee om te gaan is zo'n rekening niets waard. Hier wil ik me verder in gaan verdiepen.Hoe leer ik mijn kind zuinig aan doen, maar ook hoe leer ik mijn kind geld maken met geld. Op dit moment hang ik in de wacht bij de bank om na te vragen wat ik maximaal mag bijstorten in mijn spaargroeipolis. Telefoongesprek net gehad en het viel me tegen. Ik mag dit jaar maximaal 9000 euro euro bijstorten in de spaargroeipolis. Hiervan wordt 2300 euro gebruikt om de premie naar beneden te brengen en de rest om de looptijd te verkorten. Dit omdat ik tegen de bandbreedte aan zit. De premie wordt dan maar 4 euro per maand minder, maar we zijn wel 3 jaar eerder van onze hypotheekschuld af. 36 keer de rente van 933,33 euro die we per maand moeten afrekenen is dan toch mooi 33.599,88 euro minder aan rente betalen. Ik zeg das een mooie investering. :-)26099,88 euro bruto minder betalen. Daar worden we hier in huize Geldover echt wel blij van! Vaak lees ik op andere blogs dat mensen willen gaan aflossen op het aflosvrije gedeelte maar wellicht dat je nu snapt dat ik er bijna standaard een berichtje onder plaats van vraag eens bij je geld verstrekker naar de mogelijkheden om bij te storten in de polis. Dit levert vaak een veel grotere besparing op namelijk. Man en ik schelen ook nog eens 7 jaar en dan is het helemaal lekker als je lage lasten hebt als hij met pensioen gaat. Kun je kiezen of je toch niet liever lekker bij je mannetje thuis blijft. Toch lekker als er op je 64e en maandelijkse last van 933.33 euro wegvalt. Bedenk me net dat de besparing nog groter wordt daar we natuurlijk ook 36 keer de premieinleg voor dit deel niet hoeven te betalen. Dat scheelt dan nog eens 5404 euro. Al met al dus het duizelingwekkende bedrag van 31.504 euro.

15 opmerkingen:

Anoniem zei

Zolang je gezond bent en het kunt missen, is bijstorten in de spaarpolis misschien een prima keus. Tot november jl. zaten wij ook nog op dat spoor.
Sinds we weten dat mijn man kanker heeft, hebben we dat bijstorten uit het hoofd gezet. We sparen nu alles voor onszelf (de nabestaanden) voor het geval mijn man zijn ziekte niet overleeft. Aan vroeg met pensioen denken we al helemaal niet meer. De levensverzekering zal de spaarhypotheek aflossen als manlief het niet overleeft, dus daar gaan wij geen geld meer in steken
Zo zie je maar hoe snel een situatie van een gezin kantelen kan. Twee maanden geleden dacht ik er nog zo over als jij.

Vlijtig met zuinigheid zei

Ik heb met mijn man overlegd. Het klopt dat bijstorten meer oplevert, maar de hypotheekschuld verminderd niet. Aflossen op de aflossingsvrij wel. En zoals anoniem hierboven aangeeft is een spaaroptimaal hypotheek verzekerd bij overlijden.
Wij kiezen, dus ondanks dat het minder oplevert, toch voor aflossen.

grenouille zei

Ik merk dat ik bepaalde zaken toch nog niet goed helder heb. Is levensverzekering altijd gekoppeld aan de spaarhypotheek, dus niet aan de aflossingsvrije hypotheek?

Anoniem zei

Hoe lang is je rente vast bij de hypotheek? Bij ons 30 jaar kan je dan ook looptijd verkorten? Levert wel veel op zeg! Sonja

Anoniem zei

Dat laatste kan natuurlijk wel, als je dat overeengekomen bent met de hypotheekverstrekker.
Wij hadden een optimale verzekering op het spaargedeelte (3/4 van het hypotheekbedrag) en een wat minder optimale verzekering op het aflossingsvrije deel (1/4 van het bedrag). Van dat aflossingsvrije deel is al bijna de helft afgelost, dus mocht ik alleen overblijven dan houd ik nog een aflossingsvrije hypotheek van 30.500 euro over. Heb een courante woning.

Maar liever dan dit neer te schrijven ga ik keihard knokken voor optimale overlevingskansen van mijn liefste!

geldover zei

Bij ons wordt er sowieso de 2 ton bij overlijden uitgekeerd en zouden we dat geld dus kunnen gebruiken voor andere zaken dan de woning bv alsnog aflossen op t aflosvrije gedeelte

geldover zei

Je bent drie jaar eerder klaar in dit geval dus drie jaar eerder geen twee ton schuld meer. Eerdere jaren stortte ik bij om het maandelijkse bedrag naar beneden te krijgen kan helaas niet meer zoveel bijstorten omdat ik een keer een hoog bedrag heb gestort, had achteraf beter twee keer de helft kunnen doen over twee haar verdeeld

geldover zei

Dat snap ik helemaal wil je ook heel veel sterkte toewensen en je man natuurlijk ook. De reden dat ik me bezig houd met het aflossen is dat mijn man chauffeur heeft en het moet hebben van de overuren, valt hij van de wagen dan hebben we wel een verzekering lopen, maar die is erg duur, hoe eerder we deze kunnen beëindigen hoe beter wat mij betreft. Verder is het fijn te weten dat we onze lasten steeds makkelijker kunnen dragen. Nu dit bedrag weg is kan ik verder met het aflossen op t aflosvrije gedeelte. Dit zet voor ons helemaal geen zoden aan de dijk aangezien de rente maar 2,5 en 3,5 is

geldover zei

Grenouille, ligt er ook een beetje aan hoe je geldverstrekker het noemt. Aflosvrije hyp lis je niet op af zoals het woord al zegt, dus in de meeste gevallen is et zo dat het spaargedeelte hier niet aan gekoppeld is, begrijp van enkele banken dat ze het toch soms aflosvrije met gekoppelde soaarverzekering noemen.

Anoniem zei

Als de levensverzekering gekoppeld is aan de (spaar)hypotheek, eist de bank (of geldverstrekker) vaak dat daarmee de (spaar)hypotheek wordt afgelost. Je moet dan echt onderhandelen met de bank of je die levensverzekeringsuitkering ook voor andere doeleinden mag gebruiken (zoals het aflossingsvrije deel aflossen of andere doeleinden). Maar banken zijn daar bepaald niet erg happig op en het kan dus zijn dat je aan het kortste eind trekt.

weg naar zelfvoorziening zei

Dat is een mooie besparing zeg!

geldover zei

Hoi Sonja juist dan kan je de looptijd verkorten en is het vaak gunstig. Jouw rente staat dan voor de hele looptijd vast en men kan je dus nooit buiten de bandbreedte laten schieten. Je hebt twee opties of de spaarpremie verlagen door een inleg, of de looptijd verkorten. We hebben eerder al een keer de spaarpremie ermee verlaagd, ook dan schrik je van je besparing . Omdat ik nu maar 2300 euro nog mocht inleggen om niet buiten de bandbreedte van 1-10 te komen nu dus de looptijd verkort. Echt als je geld over hebt zou ik eens bellen met je bank. Bij ons is de rente die we ontvangen op de spaargroeipolis 6%.

Vlijtig Liesje zei

Wat een mooie uitspraak zeg. Iets beters kun je je kinderen eigenlijk ook niet meegeven!

Klein Geluk zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Anoniem zei

bedankt. hier kan ik wat mee :-) groetjes Sonja