vrijdag 16 november 2012

Hoe doe jij dat?

Deze week heb ik weinig boodschappen in huis gehaald en toch heb ik nog een ruime keus uit wat ik kan eten. Bloemkool, stap rauwe andijvie, tuinbonen, rode kool en vast nog wel meer in blik. Want zijn we toch rijk. Koffie en thee misschien wel voor een half jaar in huis.
Ik las vanlaatst een blog over het genoegpunt bereikt, weet even niet meer bij wie.
Ik vraag me af wanneer vinden jullie dat je voldoende voorraad hebben en hamsteren jullie ook zo?
Ik schreeuw al een jaar dat ik de vriezer leeg wil eten, maar als je de deksel optilt moet je gaan zoeken naar een plekje waar nog iets inpast. De koelkast zit bomvol. De aanrechtkastjes worden gedeeltelijk ook gebruikt voor opslag, de kast in de bijkeuken, mooie plek voor flessen wijn en frisdrank. KOrtom mijn huis staat vol met etenswaren als je er goed over nadenkt en ik, ik zie een aanbieing en sla weer in. Over het algemeen gaat er niet veel overstuur, dit omdat ik producten voordat ik ze wegzet in een la met merkstift merk tot welke datum ze houdbaar zijn. Dit staat dan bovenop het pakje of doosje zodat ik het gelijk zie. Uit de koelkast wordt er wel meer weggegooid. Die is dan tevol en dan verdwijnt er iets naar achter wat ik vervolgensover het hoofd zie. En bij een pakje saus durf ik gerust het na de datum nog te gebruiken, maar filet americain gaat hooguit een dag over datum, maar daarna gooi ik het weg.
Hoe zorgen jullie dat je voorraad beheersbaar blijft?

13 opmerkingen:

Daantje zei

Eens in de zoveel maanden (denk ongeveer 3) maak ik een lijstje van de voorraad. Ik zeg dan voor die week ons groentenabonnement op en bedenk in plaats van aan de hand van dit abonnement aan de hand van wat ik in huis heb een weekmenu… En maak dan zoveel mogelijk op :)

Vlijtig Liesje zei

Ik doe bewust 1 keer in de 3 weken gewoon geen boodschappen. Dan moet ik van mezelf voorraden eten.

huis tjokvol zei

nee ik heb niet zoveel voorraad ik doe elke week boodschappen voor de hele week en ik hamster niet veel,soms voor in de vriezer maar verder niet,heb ik ook totaal geen plek voor

ik moet het kunnen zei

ik heb niet veel voorraad.
aardappelen van die tien kilo zakken
biltstar die zijn lekker, daar heb
ik altijd een paar zakken van in huis.
rijst-koffie.
hier werkt het zo is het bijna op dan
word er weer nieuwe meegenomen,eerder niet.
maar ik krijg steeds meer de neiging om in te slaan,ga in huis een plek zoeken waar het makkelijk kan staan, heb nu al een lijst ge-
maakt wat ik in wil slaan.

Anoniem zei

ik ben een echte hamsteraar, alles puilt uit en steeds neem ik me weer voor eerst eens alles leeg te eten, maar dat lukt maar moeizaam.

sjouke zei

Ik heb van houdbare producten ongeveer 3-6 maanden voorraad; en dan zijn dat dingen als bloem, olijfolie, suiker, koffiemelk (allemaal biologisch). Als het in de aanbieding is koop ik het voor ca. 3-6 maanden vooruit, afhankelijk van de houdbaarheidsdatum die erop staat. Tegen die tijd is er een nieuwe aanbieding en zo blijft voor mij biologisch betaalbaar.

geldover zei

Ik kijk altijd in de schappen of het achterste pk een betere houdbaarheidsatum heeft en neem deze dan mee.

Immie zei

Ik houd mijn koelkast zo leeg mogelijk. Daardoor kan ik beter zien wat er in ligt. Daarentegen stop ik mijn vriezer wel weer helemaal vol met eten. Maar wel netjes in afgesloten bakjes met de datum van bereiding er op en wat het is. Houdbare producten heb ik wel wat op voorraad, maar niet zoveel. Daartoe ontbreekt mij domweg de ruimte. Veel gebruikte zaken zoals koffie en thee heb ik wel altijd wat ruimer op voorraad.

Anoniem zei

Ik zet alles netjes op volgorde in de kasten, zodat ik altijd het oudste pak.Verder let ik op bij inslaan wat de houdbaarheids datum is.En koop dan nooit meer dan dat ik zéker weet dat ook op gaat voor die tijd.Heel af en toe gaat er hier wat vers broodbeleg in de vuilnisbak.Dan neem ik aan dat man het op eet,maar vergeet hem te zeggen dat er wat nieuws ligt wat op mag/moet.Verder gooi ik eigenlijk bijna niets weg.

Vlijtig met zuinigheid zei

Ik heb denk ik hetzelfde dan jij. Ook altijd alles vol. Behalve de koelkast. Nu ik per week koop is die veel overzichtelijker en gaat ook echt alles op. DE groenten die ik koop snij ik meestal in het weekend om in de diepvries te doen.
Mijn voorraadkast hou ik bij door dat wat eruit gaat nieuw te halen.

willeke zei

Hoi, ik heb je een Award gegeven! Kijk even op mijn blog!

econowiser zei

Een keer in de maand een (semi)boodschaploze week houden en dan kook je de meest interessante gerechten door bij elkaar te gooien wat je al hebt.

Fabiooltje: zei

Ik zou er aan proberen te denken dat er heus wel weer nieuwe aanbiedingen komen en dat NIET hoeven kopen (omdat je het al hebt) ook een besparing is. Wij hadden op een gegeven moment 16 flessen shampoo, ze pasten niet meer in de badkamerkast. Toen werd het duidelijk dat ik maar even moest stoppen en een paar aanbiedingen over mocht slaan. Nu hebben we nog vier flessen, ik kan zo langzamerhand weer eens gaan kijken.