zondag 25 november 2012

Cadeautje hier, cadeautje daar, allemaal cadeautjes aan het einde van het jaar.

Cadeautje hier, cadeautje daar, allemaal cadeautjes aan het einde van het jaar.
Dochterlief doet goed haar best, heeft het ene feestje naar het andere, 3 zwemdiploma's op rij, haar verjaardag, sinterklaas en kerst. Omdat ik haar eigenlijk niet hier een prul en daar een prul wil geven heb ik bedacht dat ze bij elke gelegenheid geld krijgt. Mw heeftnl. bij een vriendinnetje op een tablet gespeeld en dat was helemaal je van het. Ik heb bedacht dat we haar spaargeld dat nog niet op de bank staat gebruiken en dat ze van ons een goede tablet gaat krijgen. Dit zal zo'n honderd euro zijn en dan doen we er zo'n 250 euro bij. Ik weet het is veel geld voor een zesjarige, maar als ik alles bij elkaar reken heeft ze dan wel iets waar ze iets mee kan en wat niet 1.2.3. kapot zal zijn.
Ze krijgt in haar schoen voor sinterklaas, haarknipjes, handschoenen en deodorant. Kortom allemal zaken die bruikbaar zijn. Verder zijn we door het jaar heen niet scheutig met cadeautjes dus mag er nu een keer de portemonnee getrokken worden.
Ik ben eruit en heb het haar ook al toegezegd dat we het zo gaan doen, maar toch blijf ik in mijn hoofd malen of het wel een goede keus is en ze straks volgend jaar zich niet minder bedeeld gaat voelen met een kleiner caeau. Aan de andere kant zijn er dan geen zwemdiploma's die beloond kunnen worden.

24 opmerkingen:

Tecla zei

Mijn kinderen kregen altijd kleine kadootjes en hebben zich nooit misdeeld gevoeld. Jouw dochter zal zich met het tablet de koning(in) te rijk voelen en andere jaren gewoon blij zijn met de (kleinere) kadootjes!

Anoniem zei

Ik vindt het een goed overwogen plan.
Maar ik snap dat je er over denkt, het is wel een duur kado.
Sandra

Anoniem zei

Ik vind een tablet voor een zesjarige wel erg ver gaan. Mijn kinderen kregen dat op die leeftijd echt niet. Hoe leg je het uit aan een kind van zes dat ze een gedeelte van het cadeautje van Sint krijgt en een gedeelte van de ouders of geloofd ze niet meer.
Wat ik ook raar vind is dat heden ten dage kinderen overal voor beloond moeten worden, een goed rapport of een zwemdiploma. Wij kunnen het goed missen maar bij ons krijgen ze daar echt niets voor. Een goed rapport doe je voor jezelf en zwemmen ook. Wel mogen ze dan bijv. beslissen wat ze willen eten en daar zijn ze net zo blij mee.
Onze twee oudste zitten op de middelbare en hebben nog niet eens een tablet en vragen daar ook niet om. Ik heb ze wel eens gevraagd hoe zij het vinden dat ze nooit iets kregen voor hun rapport en hun klasgenootjes wel en ze zeiden dat ze er nooit problemen mee hebben gehad.
Ik lees bij jou regelmatig dat je wilt bezuinigen en sparen maar dan geef je wel zo'n groot bedrag uit voor een cadeau. Je kunt je kind natuurlijk ook leren om het zelf bij elkaar te sparen. later kan ze ook niet direct alles kopen wat ze wil hebben of ze moet wel een super inkomen hebben. Daar zal ze dan ook voor moeten sparen en dat kan ze zo leren. Ik vind het een goed idee dat je geen prullen wilt geven maar waarom niet afspreken met de rest van het bezoek voor haar verjaardag om geld te geven voor de tablet.
Dan heb ik alleen nog één vraag gebruikt jou kind van zes al deodorant? Dat heeft ze toch echt nog niet nodig en gezond is het ook niet.
Moeder van drie.

Anoniem zei

Ieder moet doen waar hij/zei zich prettig bij voelt.
Onze 6 jarige mag geen deo gebruiken, kwa gezondheid ben ik daar geen voorstander van.
Ik vind het een duur cadeau, maar begrijp je keuze.

Gr deboor

TIO zei

hmm... deo op 6... nee hier ook niet...
Het sparen ervoor vind ik een goed idee, maar lukt dat dit jaar niet dan moet ze door sparen vind ik. En idd dat al op 6 jaar krijgen, vind ik ook heel erg jong, maar goed, daar kiest ieder voor zich in natuurlijk.
Hier enkel een kleine beloning voor goed rapport op het einde van het jaar, niet bij elk rapport, ook niet voor een behaald zwemdiploma... Wij zijn dan gewoon super blij en de kinderen zelf ook, daar hoeft geen beloning aan vast te hangen...

Anoniem zei

Een tablet voor een kind van zes vind ik een veel te duur cadeau! Waar zijn kinderen dan later nog tevreden mee? Er is genoeg leerzaam en uitdagend speelgoed te koop, waar een kind van zes heel fijn mee kan spelen. En ik zou me niet laten gek maken door wat een ander kind heeft!
Ik heb mijn kinderen nooit van die grote en dure cadeaus gegeven, en ze zijn prima opgegroeid tot evenwichtige mensen, die nog overal blij mee zijn.
En dan nog iets... een deodorant voor een zesjarige?? Beetje te gek voor woorden!
Sterkte met alle keuzes die je moet maken!
Groet, Tineke.

Anoniem zei

Vergis je niet een tablet is juist vrij kwetsbaar. Als je deze op de grond laat vallen dan kan hij al helemaal stuk zijn. Ons nichtje kreeg voor haar 5e verjaardag een tablet (bizar jong maar goed) en liet deze op de grond vallen. Het scherm was in gruzelementen en ze hebben een nieuwe gekocht (het was zo'n ding uit de speelgoedwinkel.
Groetjes Kirsten

Anoniem zei

Laat een ieder zijn/haar eigen keuzes maken.Hier gaf ik altijd 3 Euro voor een rapport,goed of minder goed.Ook voor geslaagden kwam er 3 Euro..daar konden de studentes zelf erg hartelijk om lachen en namen het met dankbaarheid aan!Wij gaven met regelmaat tweedehands spul of gevonden zaken op Sint-avond of Kerst.Toen ze nog geloofden, merkten ze het niet, daarna begrepen ze goed waarom het was en voelden zich nooit slecht bedeeld.Zwemdiploma's of behaalde prijzen van turnen waren al een cadeau op zich en als opa en oma dan kwamen kijken, was het feest compleet.Kinderen zijn sneller tevreden dan je denkt,als je het zelf maar uitstraalt dat het een feestje is voor het kind speciaal, als er bijv. gekozen mag worden wat er word gegeten.

Anoniem zei

Ik denk dat een kind van zes niet goed kan bevatten dat een tablet heel erg duur is. Voor haar is het gewoon iets dat ze bij iemand anders heeft gezien en nu ook wil hebben. Als je dit mogelijk maakt dan leg je hier wel de basis van consumerend gedrag op latere leeftijd. Samen met geven van cadeautje voor iedere "prestatie".
Als je het haar toch geeft hoef je je echt geen zorgen te maken dat ze hierna elk cadeautje te min gaat vinden. Besef van de (financiële) waarde van iets heeft ze toch nog niet, dat komt later. Laat haar maar eens kiezen tussen 19 muntstukken van 5 cent en een euro.

Anoniem zei

ik moet zeggen ik vind die tablet wel een goed idee tegenwoordig gaat alles via pc en hoe rapper de kinderen er mee weg zijn hoe beter mijn dochter van zes beheerst de pc al goed voor spelletjes en huiswerk zelfs foto's verwerken ik vind de commentaar een beetje laag bij de grond ik vind ieder doet zijn eigen ding maar op zo'n reacties zit niemand te wachten aja hier worden goede rapporten ook beloond dat mag vind ik iets wat goed is mag beloond worden hier was het deze week rapport en ze hebben ieder 5euro gekregen dat kunnen ze lekker sparen en hier worden geen prullen gekocht hier word gespaard voor duurzame dingen groetjes van een mama die de tablet voor kinderen TOP vind en mij helemaal NIET schuldig voelt dat mijn jongste daar dagelijks mee bezig is

Katrina zei

Ik zou mijn kind van 6 geen deodorant geven.
Helemaal niet nodig.
Doe dat pas als ze echt niet zonder kan. Meestal pas in de puberteit.
En zelfs dan hebben sommigen het nog niet nodig.

grenouille zei

Hier met rapport een cadeautje of geld. Afzwemmen, dan mogen ze in het zwembad als beloning wat lekkers uitzoeken en bij dochterlief zijn wij na het behalen van haar 6e zwemdiploma bij de mac gaan eten om het te vieren.
Alle reacties gelezen. Ik snap dat je niet nog meer 'zooi' in huis wilt, daar vanuit bekeken vind ik een tablet een goede oplossing. Persoonlijk vind ik het een heel duur cadeau voor een 6 jarige. Het ervoor sparen vind ik dan een hele goede en leerzame tussenoplossing als jouw dochter het zo graag hebben wilt. Zelf zou ik bang zijn dat er roekeloos mee omgegaan zou worden en het dan snel kapot zou gaan, dit omdat het waardebesef er niet is.
Is een ds anders niks voor haar, is goedkoper.
Groetjes, grenouille

Moneypenny zei

Wel slim van je om het geld zo te verdelen, zo krijgt ze toch steeds iets. Bedoel je zo'n kindertablet, hoe heet dat Storio ofzoiets, of iets wat er op lijkt? Ken twee kinderen die dat hebben, wel leuk en leerzaam. Op een gewone tablet kun je ook vast leuke en leerzame dingetjes zetten.

Anoniem zei

De schrijfster geeft aan dat het haar ook niet echt lekker zit. Ze heeft het haar dochter al beloofd en kan dus niet meer terug. Een gepasseerd station. Toch schrijft ze er een stukje over. Hiermee vraag je (niet letterlijk) om een reactie. Misschien had ze goedkeuring verwacht zodat het knagende gevoel weg zou gaan.
Dat mensen overwegend negatief reageren (en ook nog eens over nog iets anders wat waarschijnlijk helemaal niet verwacht werd) is niet zo leuk maar inherent aan het publiceren op internet. Ik denk zelfs dat je beter anoniem hier je twijfels kan uiten dan bij je fysieke vrienden en kennissen. Dan komt een negatieve reactie waarschijnlijk harder aan.

Dubbeltje zei

Wat fijn dat jullie dit kunnen doen, hopelijk is ze er erg blij mee! Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog geen flauw benul van de 'tablet'-wereld heb ;-) Maar ik ben dan ook nog zóó 1982!

Anoniem zei

Wij hebben het voor onze jongste van zes op dezelfde manier gedaan. Ook hij wilde een tablet heeft zijn spaarpot omgekeerd en de rest hebben wij bijgelegd. Klopt een duur kado maar wij wilden dat hij een goede tablet zou krijgen en niet zo'n "prul" uit de speelgoedwinkel.Onze ervaring daarmee is dat diverse vriendjes die hebben en bij de een loopt hij vast bij de ander werken de spelletjes die ze willen er niet op en bij de volgende deed hij het helemaal niet meer. Er zijn hele leuke en ook educatieve spelletjes voor de tablet die aansluiten bij hun leeftijd. Bovendien het is de toekomst tegenwoordig gaat alles digitaal. Je kunt kinderen van die leeftijd al heel goed duidelijk maken dat ze netjes en voorzichtig met spullen om moeten gaan. Die van mij zijn zeer zuinig op hun spullen. En ook hier krijgen de kinderen wat voor een rapport of diploma. Ik ben zelf 40+ en ook wij kregen als kind zijnde voor je rapport en diploma een cadeautje of geld ik was daar altijd dankbaar voor. Denk niet dat ik daar slechter of hebberig van ben geworden. Kortom ik snap je keuze heel goed.
Groet,
Ingrid

Anoniem zei

ik sluit me hier volledig bij aan

Anoniem zei

mischien is er speciale kinderdeodorant waar we ni van weten he mijn dochter vn 12 heeft nog geen deo nodig maar we weten natuurlijk niet over welke deo ze het heeft

Anoniem zei

mijn dochter van zes weet zeer goed hoe duur een tablet is de kinderen van nu weten veel meer dan wij in onze tijd ;-)

Anoniem zei

Ik ben het helemaal met Ingrid eens! Als je het kan doen dan is het prima. Mijn kinderen van 7 en 9 zijn er ook erg handig mee. Ze doen tafelspelletjes en taalspelletjes. Elk onderwijsbedrijf als zwijmden heeft tegenwoordig leerzame apps. Ik hoor mijn vader nog mopperen toen ik ging studeren en een computer nodig had. Hij had zijn studie zonder computer gedaan, vond het onzin. Maar dat was de tijd! Zijn vader had het toen mijn vader een auto kocht van zijn eerste gespaarde loon. Opa vond het compleet onzin want hij had altijd gefietst. Dat zal altijd blijven.

Anoniem zei

Ik zeg altijd maar: een ieder moet voor zichzelf weten wat ze aan hun kind willen geven en op welk moment. Als ik mijn dochter haar zin had gegeven, had ze al een mobieltje gehad (onderhand al een stuk of 3), een laptop, een tablet, en had ze al op diverse soorten sport gezeten! Ik kan dat gewoonweg niet betalen. Ik heb nog 1 zoontje en alles wat je voor de ene doet, moet je ook voor de ander doen. Mijn kinderen krijgen voor een zwemdiploma iets kleins en voor hun schoolrapporten ontvangen ze centjes waar ze zelf iets voor mogen uitzoeken. Er zijn veel kinderen die "alles" al hebben....wat geef je hun als ze 12 jaar worden? Ik kan er financieel niet aan meedoen, en ik wil er uit principe ook niet aan meedoen....Maar ieder zn eigen keuze....En ohja, mijn dochter heeft ook deo, maar die spuit ze niet geregeld op, ze vond het leuk voor de heb en het staat leuk in haar kastje al zegt ze zelf....

Groeten Bianca

Anoniem zei

Heel mooi, dat je zo'n lief cadeau kunt geven.
xxx mooie manma ben jij.
Greetz Anna

Anoniem zei

Het is niet zo dat je elk jaar maar een groter en duurder cadeau moet geven. Je geeft iets waar de interesse van de kinderen op dat moment naar uitgaan en waar je als ouder zijnde ook achter staat en waarvan je denkt dat ze daar lang plezier van hebben. Tegen de tijd dat ze 12 zijn hebben ze weer andere wensen dan willen ze wellicht dat bepaalde merk sneakers hebben die ik normaal te duur vindt maar ze dan voor hun verjaardag krijgen (en vele malen goedkoper is dan een tablet)of willen ze liever geld omdat ze voor iets groots sparen. Het is niet zo dat het elk jaar groot, groter, grootst moet en dat je met alle wensen van je kind meegaat. Je moet er als ouder ook achter staan en het financieel kunnen behappen uiteraard maar dat was niet het issue. Er zit een verschil tussen willen en kunnen.

Bas zei

Technologie haast zich vooruit en het is geen wonder dat kinderen eerder met technologie in aanraking komen. Ik vind het inderdaad een erg duur cadeau. Ik zelf kreeg vroeger veel cadeaus met sinterklaas, maar dat kwam omdat ik van een half jaar elke sok of onderbroek met sinterklaas kreeg. Veel cadeaus was op mijn leeftijd dus belangrijker denk i kdan (kwantiteit). En 1 2 3 niet kapot? Een tablet? Een 6 jarige kind laat hem 1x vallen en hij kan zo stuk zijn, of je nu 100 euro of 400 euro spendeerd.